En slank, ultraportabel MacBook-rival med den stramme sikkerheten og personvernet du vil se på enhver kommersiell tilgjengelig datamaskin.

Bibliotek 13: Den sikreste bærbare datamaskinen ennå

Annonsering Vår dom av Librem 13 : Librem 13 er en slank, ultraportabel MacBook-rival med den stramme sikkerheten og personvernet du ser på en hvilken som helst kommersiell tilgjengelig datamaskin. Det er en av de mest fantastiske bærbare datamaskiner du noensinne vil bruke. Unike sikkerhetsfunksjoner presser prisen opp, men hvis du er fornøyd med å bruke Linux, er dette ideelt.8 10

Annonsering Vår dom av Librem 13 :
Librem 13 er en slank, ultraportabel MacBook-rival med den stramme sikkerheten og personvernet du ser på en hvilken som helst kommersiell tilgjengelig datamaskin. Det er en av de mest fantastiske bærbare datamaskiner du noensinne vil bruke. Unike sikkerhetsfunksjoner presser prisen opp, men hvis du er fornøyd med å bruke Linux, er dette ideelt.8 10

Bekymret av svikt i digital personvern og sikkerhet? Føles som om du stadig er prisgitt cyberkriminelle, skumle selskaper og ubehagelige myndigheter? Dataene dine er viktige: du er produktet. Hvis du ikke går offline, er det ingenting du kan gjøre med det.

Eller er det?

Linux maskinvareprodusent Purism har gitt ut et par bærbare datamaskiner med fokus på sikkerhet. Librem 13 og Librem 15 kjører PureOS distro og har maskinvaresikkerhetsfunksjoner.

For å finne ut mer, fikk vi tak i Librem 13, en lett ultrabook som selges direkte fra Purisme for 1399, 00 dollar.

Librem 13 Spesifikasjoner

Librem 13 er tilgjengelig fra Purism-nettstedet og starter på $ 1399, 00, og har konfigurerbar RAM, lagring og trådløse alternativer. Våre spesifikasjoner for vurderingsenheter er som følger:

  • Operativsystem : PureOS
  • Batterilevetid : omtrent 7 til 9 timer
  • Prosessor : Intel Core i7 6500U (Skylake)
  • RAM : 4 GB (tilgjengelig opptil 16 GB) DDR4 ved 2133 MHz
  • Lagring : 120 GB (tilgjengelig opp til 4 TB; M.2 lagring opp til 2 TB er også et alternativ)
  • Grafikk : Intel HD Graphics 520
  • Skjerm : 13, 3 ″ IPS
  • Chassis : Svart anodisert aluminium med vifte med lite lyd
  • Webkamera : 720p 1, 0 megapiksel
  • Mål : 325 × 219 × 18mm
  • Vekt : 1, 4 kg
  • Trådløst : Atheros 802.11n dual antenne (ingen trådløs opsjon er tilgjengelig)
  • Lydport : 1 utgang for hodetelefoner / linje
  • USB-porter : 2x USB 3.0-porter (1x type C),
  • Ekstern utgang : 1 HDMI-port (4K kan)
  • Kortleser : 2-i-1 SD / MMC

I tillegg er det et bakgrunnsbelyst tastatur med to lysstyrkeinnstillinger, og en imponerende Elantech multitouch styreflate.

Vi vil se på Librem 13s sikkerhets- og personvernbevis senere. På dette stadiet bør du imidlertid vite at den har Trusted Platform Module (TPM), en spesiell brikke som legger til sikkerhetsfunksjoner.

Du finner også to drepe brytere, som vi ser på nedenfor.

System spesifikasjoner på Librem 13

I boksen er en strømforsyning og en hurtigstartguide. Jeg har hatt noen splitter nye bærbare datamaskiner det siste tiåret, og jeg kan ikke huske at sist jeg så en slik guide, så dette er en kjærkommen inkludering fra purisme.

Purisme? Hvem?

Registrert som et sosialt formål, ble Purism grunnlagt av Todd Weaver i 2014 og produsenter enheter med fokus på tre viktige verdier:

  1. Programvarefrihet
  2. Datasikkerhet
  3. Internett-personvern

Purisme erklærer at "gevinstmaksimering ikke er formålet" med virksomheten, men at den ikke kan ha veldedig status på grunn av salg av maskinvare og vedlikehold av kredittlinjer.

For å finne ut mer, har Purisme publisert de relevante delene av vedtekter. Du kan være interessert i uttalelser som "Corporation vil bare bruke og distribuere gratis / libre og open source programvare" og "respekterer brukernes rettigheter til personvern, sikkerhet og frihet."

Librem 13 bærbare datamaskin er en av flere Purism-enheter designet for dette. De er avhengige av pålitelig maskinvare og kjører uten proprietær firmware og drivere. For eksempel bruker Librem 13 Coreboot firmware, i stedet for Intel Management Engine. Det er i utgangspunktet en lett, sikker BIOS, som implikasjonene er skissert på Purism-nettstedet.

Bekymrer dette Linux bærbare datamaskiner sikkerhetsproblemer på nettet?

Å være sikker på nettet og ivareta personvernet ditt, har blitt like viktig som å sikre at du har den nyeste enheten og det raskeste internett.

I løpet av de siste årene har en økende grad av ansvar for online sikkerhet blitt lagt hendene dine. Utover de relativt grunnleggende implementeringene av de nyeste trådløse nettverksstandardene, overlates det til deg og operativsystemet ditt å sikre din PC eller bærbare datamaskin.

Sammen med antivirusprogramvare er det muligheten til å holde forbindelsen din sikker med en VPN 11 grunner til at du trenger en VPN og hva det er 11 grunner til at du trenger en VPN og hva det er Virtuelle private nettverk som kan beskytte personvernet ditt. Vi forklarer hva de gjør nøyaktig og hvorfor du bør bruke en VPN. Les mer og bruk et sett med vaner for å sikre at du holder deg trygg på nettet.

Du vet hva slags ting: unngå ransomware, ikke åpne uønskede e-postvedlegg, ikke del innloggingsdetaljer osv.

Men det trenger ikke være der det ender.

Purisms nettsted beskriver Librem 13 som "Den første 13-tommers ultraportable designet for å beskytte ditt digitale liv". Men hva betyr det, og hvordan leverer den bærbare datamaskinen opp til det?

Respekterer dine rettigheter til personvern og sikkerhet

Purisme beskriver datamaskinen som å ha blitt "designet chip-for-chip, line-for-line, for å respektere dine rettigheter til personvern, sikkerhet og frihet. Hver maskinvare- og programvarekomponent - og alt vi gjør - er i tråd med vår tro på å respektere dine rettigheter til personvern, sikkerhet og frihet. "

Dette demonstreres på flere måter. Mest åpenbar er drepebryterne, montert på venstre side av den bærbare PC-en, ved siden av lydporten. De to bryterne er for radio (trådløs og Bluetooth) og webkamera og innebygd mikrofon.

Librem 13 kill switch

Alt du trenger å gjøre er å sikre at disse bryterne er slått av hvis du ikke bruker disse funksjonene.

En annen viktig sikkerhetsfunksjon er nettleseren, PureBrowser, som er basert på Mozilla Firefox.

Underliggende for alt dette er TPM. Trusted Platform Module er en brikke på Librem 13 hovedkort som hjelper deg med å integrere forskjellige funksjoner på datamaskinen. Disse inkluderer GPG-kryptering, manipulasjonsdeteksjon og drepebrytere.

Det er en Linux-bærbar PC: Ultra-Secure PureOS

Hvis du har brukt Linux før, har du nesten helt sikkert brukt Ubuntu.

I likhet med Ubuntu, er PureOS basert på Debian og har GNOME 3-skrivebordet. PureOS er imidlertid ganske forskjellig fra Ubuntu. Selv om det kan se likt ut, er det under panseret litt annerledes.

Hvis du for eksempel hadde lyst på å spille noen spill på Librem 13, ville du ikke kunne hente dem fra Steam. Den digitale distribusjonstjenesten har en Linux-versjon, men den vil ikke kjøres på PureOS på grunn av utilgjengeligheten av noen pakker.

PureOS Oversikt

På den annen side er dette ikke en bærbar PC, så det kan ikke drepe avtalen for deg. Tross alt kan du installere et annet operativsystem.

Mens PureOS kommer forhåndsinstallert på Librem 13, kan du installere et helt nytt Linux-operativsystem. Dette kan være å bruke hele disken, eller dobbel oppstart fra to partisjoner. Det er også muligheten til å starte opp med en sekundær stasjon, for eksempel M.2-disken.

Purisme forteller oss at de krypterer roten og bytter partisjonene på harddisken, og lar / boot-partisjonen være ukryptert for dobbel oppstart.

Enda bedre, hvis du valgte å installere PureOS på nytt, aktiverer standardinnstillingene kryptering på rot- og byttepartisjonene, slik at ingen ekstra konfigurasjon er nødvendig.

Generelt er valget klart: PureOS for en sikrere dataopplevelse, eller installer en ny distro for fleksibilitet.

Første bruk av PureOS krever at du angir et krypteringspassord. Etter dette vil du ikke kunne starte den bærbare datamaskinen uten passordet, som er atskilt fra standard brukerkonto. Denne sikkerhetsgraden gjennomsyrer gjennom opplevelsen på Librem 13.

Librem 13 Kropp og design

Den svarte elokserte aluminiumsfinishen på Librem 13 er kul å ta på, noe som gir den bærbare datamaskinen en følelse av kvalitet som matcher internene.

Med den nå tradisjonelle ultraportable kileformen er Librem 13 bemerkelsesverdig slank, og måler bare 0, 7 tommer i kilens tykke ende. Den er slank nok til å passe inn i alle bortsett fra den mest kompakte nettbrettet og bærbare vesker; sammen med internatene, oppfyller dette purismens beskrivelse av Librem 13 som "The Road Warrior."

Så vakker som kroppen er, tiltrekker den virkelig fingerfett. Innen fem minutter etter at du åpnet Librem 13, kunne du se nøyaktig hvor fingrene mine hadde vært; håndflatene mine også. Dette er imidlertid ikke noe nytt for anodisert aluminiumsfinish og kan håndteres med en fuktig, lofri klut.

Anodisert aluminium tiltrekker seg hudfett

En av de viktigste svakhetene ved bærbare datamaskiner - utover det enkle å stjele dem - er hengslet. Hvis dette går galt eller går i stykker, er datamaskinen ganske mye ubrukelig. Det er måter å forlenge levetiden til en bærbar hengsel, for eksempel å åpne med to hender, en i hvert hjørne eller langsomt åpne fra midten av lokket.

Når du husker disse, har Librem 13 et "superstabil hengsel" som Purism hevder holder den bærbare datamaskinen "stengt når den er stengt". Det holder også den valgte skjermvinkelen, hvor som helst innenfor en 130-graders bue.

Er tastaturet egnet til formål?

Når det gjelder bruk av den bærbare datamaskinen, får du først et responsivt tastatur, komfortabelt, med alt innen rekkevidde. Jada, det er ingen nummertastatur, men FN-knappen kan hjelpe det ettersom nummertastene er kopiert til høyre for midten av tastaturet.

Jeg har ganske store hender, men til tross for datamaskinens størrelse (merkbart mindre enn min bærbare PC) så det ut som om tastaturet passet meg perfekt. Som med alle tastaturer vil det ta litt å venne seg til, men jeg var opp til min vanlige skrivehastighet i løpet av få minutter. Dette er alltid et godt tegn!

Det skal imidlertid bemerkes at det ikke er noen Caps Lock eller Number Lock LED. Dette betyr at hvis du skriver i feil sak, må du stole på hva som er på skjermen for å fortelle deg. Det er ikke ideelt.

Tastatur og styreflate

Dette er ikke å si at det ikke er noen LED på tastaturet. Wi-Fi-indikatoren, batteriladelampen og LED-lampen for hovedstrøm er øverst til høyre.

Styreflaten er i mellomtiden ikke så glatt som noen andre (det er for eksempel ikke noe glass), men det føles robust og klikker godt. Styreflaten og PureOS støtter forskjellige bevegelser, for eksempel å trykke på to fingre for å vise (høyreklikk) kontekstmeny eller dra to fingre opp og ned for å bla.

En bærbar datamaskin kan leve eller dø basert på kvaliteten på tastaturet og berøringsflaten. Librem 13 passerer med en over adekvat berøringsplate og overraskende behagelig tastatur.

Hva er inne i Librem 13?

Inne i det anodiserte svarte skallet finner du en kraftig samling av maskinvare. Skylake Intel Core i7 6500U-prosessor er ledsaget av 4 GB DDR4 RAM, med 120 GB lagringsplass. Det er mulighet for rask M.2-lagring også, opptil 2 TB. M.2 er en SSD-formfaktor som kobles direkte til hovedkortet og tilbyr forbedrede lagringshastigheter.

Grafikk kommer med tillatelse fra Intel HD Graphics 520, vist på den overraskende gode 13, 3-tommers IPS-skjermen, med en antireflekterende matt finish.

HDMI og kortleser på Librem 13

Du finner også de vanlige tilkoblingsalternativene. Sammen med trådløst nettverk har Librem 13 to USB 3.0-porter, en USB Type-C-port, hodetelefonport, standard HDMI-ut (med 4K-støtte) og en MMC / SD-kortleser.

På venstre side finner du radio og multimedia drepebrytere.

Librem 13 Linux-programvare og oppdateringer

Det er enkelt å bruke PureOS. Du vil se GNOME-skrivebordet når du logger deg på, som er nesten allestedsnærværende over Linux i disse dager. En “super” nøkkel er merket med et hvitt rektangel som samsvarer med Purism-logoen. Det åpner oversikten, hvor alle åpne apper, søkefeltet, dokk og ekstra stasjonære PCer kan nås.

Librem 13 nærtastatur

Nye apper kan bli funnet via programvareverktøyet, som viser applikasjoner, verktøy og spill som kan kjøres på PureOS. Det er enkelt å installere programvare: bare søk, velg og klikk Installer. Det er også mulig å installere programvare via kommandolinjen, som vanlig med Linux.

Innebygd programvare inkluderer LibreOffice, ToDo, Kodi, en Document Viewer kompatibel med PDF, og PureBrowser. I stedet for noe nytt, er det i utgangspunktet Mozilla Firefox med HTTPS Everywhere og uBlock Origin-utvidelser forhåndsinstallert.

Det er verdt å merke seg at noen nettsteder ikke vil fungere som standard i denne nettleseren. YouTube, for eksempel, vil ikke spille av videoer uten å deaktivere uBlock Origin.

Batterilevetid: Kan du være sikker på farten?

Purismens nettsted opplyser at Librem 13 tilbyr "omtrent 7 til 9 timer" batterilevetid.

Gjennomgangsenheten vår ble brukt regelmessig i løpet av en uke, hovedsakelig for nettlesing og tekstbehandling mens du er på farten. Jeg vil si at batteriets levetid er i det oppgitte området, kanskje litt mindre. Det er absolutt bra nok til å ikke bekymre deg for tre timers turer til favorittkafeen din uten nettadapteren.

Selv om det kan trenge å kaste seg etter intensive oppgaver, er Librem 13 samlet sett ideell for "road warrior" -bruk.

I mellomtiden betyr full diskkryptering at hvis den bærbare datamaskinen blir stjålet mens du er ute, er det ingen som har tilgang til dataene dine.

Trenger du en Librem 13?

Den er ultrasikker og ultraportabel, lett, kraftig, enkel å bruke. Jada, det er noen få klager hvis du vil bruke programvare med lukket kildekode, men samlet sett er Librem 13 en av de mest sexy bærbare datamaskinene som er tilgjengelige.

Sexy OG kjører Linux? Nei, egentlig.

Gratis datamaskin 13

Med et pålitelig, behagelig tastatur, fantastisk IPS-skjerm, responsiv styreflate, en rekke lagringsalternativer og et ærlig imponerende batteri, er dette sannsynligvis den beste bærbare datamaskinen jeg noensinne har brukt. Det er ikke en stasjonær erstatning, det er ikke en bærbar PC, men den er kraftig nok til å sitte sammen med en Dell XPS eller MacBook Air og se ut som det beste alternativet.

Nå kan det hende at sikkerhetsalternativene ikke er noe for deg. Du kan like utseendet til Librem 13, men ikke lyst på Pure OS. Det er greit, for det kan erstattes, selv om du mister TPM-støtte, og drepebryterne vil ikke nødvendigvis fungere.

Fra mitt synspunkt som bærbar bruker, Linux-fan og sikkerhetsforfatter, er dette en ypperlig maskin som gjør stort sett alt jeg trenger, uansett hvor jeg er.

Når det gjelder bærbare datamaskiner, kan du ikke be om mer enn det.

Delta i konkurransen!

Purism Librem 13 Secure Linux Laptop Giveaway

Utforsk mer om: Datasikkerhet, Bærbar datamaskin, MakeUseOf Giveaway, Online Security.