5 grunner til å oppgradere til Ubuntu 19.04 “Disco Dingo”
Annonse
På overflaten er ikke nye versjoner av Ubuntu så store som de pleide å være. Som i dagene før Canonical opprettet sitt eget Unity-grensesnitt, er Ubuntu-opplevelsen nå funksjonelt lik det du får i alternativer som Fedora og openSUSE.
Men det er noen store grunner til å være ivrige etter hva Ubuntu 19.04 “Disco Dingo” har å tilby, med noen tillegg som viser hvor fint det er å ha Ubuntu desktop-utviklere som bruker mer tid på å jobbe direkte på GNOME.
1. Mindre konsistente appikoner (det er en god ting)
Ubuntu 18.10 handlet om et nytt utseende. Den utgivelsen introduserte et nytt skrivebordstema og et nytt sett med ikoner. Dette var den mest slående visuelle oppdateringen til Ubuntu temaer på over et halvt tiår.
Ubunts nye ikonsett hentet inspirasjon fra de som dukket opp på Ubuntu-telefoner og i Unity 8. Dette brakte skrivebordet et tydelig utseende som ikke føltes komplett. Ikontemaet brukte en “sirkel” -form for ikoner, men alle tredjepartsikoner beholdt sine originale former.
Dette var av respekt for appprodusenter, hvis appikoner bidrar til deres merkevare og brukeropplevelse. Men dette etterlot en betydelig kontrast mellom de fleste av Ubuntu standardprogramvare og appene du installerer selv.
I 19.04 kommer ikonene for "Yaru" -temaet i forskjellige former. Noen har en firkantet sirkel, mens andre er enten vertikale eller horisontale rektangler. Noen er sirkler. Andre, som Ubuntu Software, beholder sin egen unike form. Denne variasjonen gjør at temaikoner passer bedre sammen med apper som Firefox og LibreOffice.
Kan du fremdeles enkelt fortelle hvilke apper som er tredjepart? Ja, men situasjonen er bedre enn den var.
Merk: Du kan installere Yaru-temaet på Ubuntu 18.04 langsiktig støtteutgivelse med følgende kommando:
sudo snap install communitheme
Du kan deretter bytte tema på innloggingsskjermen.
2. Fraksjonell skalering for HiDPI-skjermer
GNOME-skrivebordsmiljøet har støttet HiDPI-skalering for en rekke utgivelser, men standardalternativene er begrenset. Du kan velge mellom 100% og 200% skalering. På mange skjermer betyr det at valget ditt er "for lite" eller "for stort."
I GNOME 3.32 har flere eksperimentelle alternativer arbeidet seg inn, men du må hoppe gjennom noen få bøyler.
- Bytt til Wayland. Ubuntu bruker fortsatt den eldre X-vindusvisningsserveren som standard. GNOMEs brøkskalering fungerer på den nyere Wayland-skjermserveren Bruker du Linux With Wayland? Her er hva du bør vite om du bruker Linux med Wayland? Her er hva du burde vite Du har kanskje hørt om Wayland-skjermserveren, men hva er det? Hvordan påvirker det deg og din Linux-datamaskin? Her er hva du trenger å vite. Les mer . Heldigvis kommer Wayland forhåndsinstallert, og du kan bytte på Ubuntu innloggingsskjerm.
- Aktiver den eksperimentelle funksjonen. Dette innebærer å legge til
scale-monitor-framebuffer
til gsettings- nøkkelenorg.gnome.mutter.experimental-features
. Du kan gjøre det ved å legge inn denne kommandoen i en terminal:
gsettings set org.gnome.mutter experimental-features "['scale-monitor-framebuffer']"
Etter at du har tatt disse trinnene, går du til Innstillinger> Skjerm . I tillegg til alternativene oppført ovenfor, vil du også se 125%, 150% og 175%.
Selv om denne Disco Dingo-funksjonen er en del av GNOME 3.32 og tilgjengelig på andre Linux-baserte stasjonære maskiner, ville den ennå ikke eksistert uten det arbeidet Ubuntu desktop-utviklere satt inn.
3. Ny utvidelse av skrivebordsikoner
Ubuntu bruker skrivebordsmiljøet GNOME, men det gjør noen justeringer. Ta dock som alltid er synlig på venstre side. I vanlig GNOME vises denne dock bare når du skriver inn Aktivitetsoversikten.
Før 18.10 bestemte GNOME å slippe støtten for skrivebordsikoner. Merkelig nok var funksjonen en del av filbehandleren, kjent som Nautilus. For å beholde skrivebordsikoner valgte Ubuntu å bruke en eldre versjon av Nautilus som ennå ikke hadde fjernet støtte. Det betydde at brukere gikk glipp av tweaks og funksjoner som var i den nyere versjonen.
I Ubuntu 19.04 er utviklerne ferdig med en utvidelse som gir skrivebordsikoner. Det betyr at Ubuntu kan tilby den nyeste versjonen av Nautilus. Siden koden er separat, kan du nå endre størrelsen på ikonene dine i filleseren uten å påvirke ikonene på skrivebordet.
Men denne nye funksjonen Ubuntu 19.04 kommer med noen regresjoner. Du kan for eksempel ikke lenger dra en fil fra skrivebordet ditt til et appvindu.
4. Omstrukturerte appmenyer
Har du noen gang lagt merke til at menyen er gjemt under navnet på appen du bruker øverst på skjermen? Hvis du ikke har det, har du sannsynligvis gått glipp av noen viktige funksjoner. Offisielle GNOME-apper bruker ofte dette området som din måte å få tilgang til appinnstillinger.
Tanken var at alternativer som påvirker hele appen, skal gå dit, mens alternativer som bare påvirker det gjeldende vinduet vises i vinduet.
Det var en fin teori, men få apper fra tredjepar gjorde innsatsen. Det betydde for det overveldende flertallet av apper, det eneste alternativet som dukket opp under appmenyen var "Avslutt."
Som en del av GNOME 3.32, som kommer i Ubuntu 19.04, er den gamle måten å gjøre ting på. Apper har nå forskjøvet alle alternativene sine i vinduet, slik apper fungerer på alle andre populære stasjonære (eller mobile) grensesnitt. Når du klikker på menyknappen i en appens HeaderBar, vil du nå se alle tilgjengelige alternativer.
Men det betyr ikke at menyen i topppanelet har forsvunnet. Når du klikker på den, ser du de samme alternativene som vises når du høyreklikker på appens ikon på kaien. Dette betyr at selv om en app ikke støtter GNOMEs spesielle meny aktivt, vil du fortsatt se navnene på åpne vinduer og muligheten til å åpne den gjeldende appens side i GNOME-programvare.
5. Ubuntu 19.04 ytelsesforbedringer
Jeg vet, dette høres ikke spesielt spennende ut. Uttrykket “ytelsesforbedringer” er vagt og kan vises i omtrent alle appoppdateringer. Ofte merker vi ikke en gang en forskjell.
Men med GNOME 3.32 er ytelsesforbedringene det som noen vurderer overskriftsfunksjonen. Utviklerne har jobbet med viktige komponenter i GNOME-grensesnittet, for eksempel GNOME Shell og Mutter, for å få fart på opplevelsen.
Som et resultat reagerer vinduer nå raskere på klikk. Det er mindre sannsynlig at du opplever stamming når du åpner og lukker Aktivitetsoversikten, starter appskuffen, manipulerer windows eller interagerer med virtuelle stasjonære PC-er. Menyer vises og forsvinner med mindre etterslep.
Så hvis hastighet har vært det viktigste problemet som hindrer deg i å bruke GNOME Shell, kan du prøve denne utgivelsen. Det kan ombestemme deg.
Er det flere nye funksjoner i Ubuntu 19.04?
Dette er bare noen store høydepunkter for Ubuntu, distribusjonen som fortsetter å forbedre Linux. Ubuntu 19.04 kommer også med noen få endringer du allerede forventer, for eksempel et nytt skrivebordsbakgrunn og en oppdatert Linux-kjerne.
I dette tilfellet gjør kjernen sprang til versjon 5.0. Selv om det er så bra som det høres ut, er det ikke noe spesielt med antallet. Linux-kjernetall endres når utgivelsesnumrene begynner å bli for høye (forrige versjon var 4.20).
For hoveddelen av det som er nytt i Ubuntu 19.04, sjekk ut GNOME 3.32-utgivelsesnotatene. Alt i alt er det liten grunn til å holde seg bak 18.10. Men hvis du foretrekker å holde deg til LTS-versjoner som 18.04 6 Great New Features to Love i Ubuntu 18.04 LTS 6 Great New Features to Love i Ubuntu 18.04 LTS Ubuntu 18.04 LTS har blitt utgitt, men trenger du virkelig å oppgradere til det? Vel, hvis du vil ha noen av disse flotte nye funksjonene, er svaret ja. Les mer, takket være snap-pakker, kan du fremdeles komme godt overens selv om det betyr at du går glipp av de siste GNOME-forbedringene.
Utforsk mer om: GNOME Shell, Ubuntu.