Er Linux virkelig immun mot virus og skadelig programvare? Her er sannheten
Annonse
En grunn til at folk bytter til Linux er å ha bedre sikkerhet. Når du bytter til Linux, går tankegangen, du trenger ikke lenger å bekymre deg for virus og andre typer skadelig programvare. Men selv om dette stort sett er sant i praksis, er egentlig ikke desktop Linux så sikker.
Hvis et virus ønsker å vrake på det gratis og open source-skrivebordet ditt, er det en god sjanse for at det kan.
Hvorfor skadelig programvare er mindre vanlig på Linux-stasjonære maskiner
Malware er uønsket kode som på en eller annen måte tok seg til datamaskinen for å utføre funksjoner designet med ondsinnet hensikt. Noen ganger bremser disse programmene en maskin eller får den til å krasje helt. Skaperne kan da kreve løsepenger for å fikse maskinen.
Noen ganger laster malware opp informasjon til eksterne servere, noe som gir noen tilgang til lagrede data eller vitnemål som du skriver, for eksempel passord og kredittkortnummer.
Folk har en tendens til å lage malware for Windows fordi det er operativsystemet som finnes på flest PC-er. Dette øker sjansen for at et virus vil spre seg fra en datamaskin til en annen.
Virusprodusenter pleier å målrette mot mindre tekniske brukere som er lettere å lure med falske nettbannere og phishing-svindel. Virus spredte seg også blant folk som vet hvordan de skal piratkopiere musikk og TV-serier, men som ikke forstår hvordan disse filene kan bli smittet.
Det er antivirusprogrammer for Linux De 6 beste gratis Linux-antivirusprogrammene De 6 beste gratis Linux-antivirusprogrammene Tror Linux ikke trenger antivirus? Tenk igjen. Disse gratis antivirusverktøyene kan sikre at din Linux-boks forblir virusfri. Les mer, men til og med deres formål er ofte å beskytte Windows-brukere.
Linux Desktop Malware eksisterer, men det er sjelden
Et stykke malware har nylig laget nyheter for målretting mot Linux-skrivebordet. EvilGNOME kjører på skrivebordsmiljøet GNOME ved å late som om det er en utvidelse.
GNOME er det vanligste Linux-skrivebordsmiljøet. GNOME Explained: En titt på en av Linux mest populære stasjonære PC-er GNOME Explained: En titt på en av Linux mest populære stasjonære PC-er Du er interessert i Linux, og du har kommet over "GNOME", en akronym for GNU Network Object Model Environment. GNOME er et av de mest populære open source-grensesnittene, men hva betyr det? Les mer, funnet som standardgrensesnitt på to av de mest populære Linux-distriktene, Ubuntu og Fedora, og på datamaskiner som sendes direkte fra Linux-produsenter som System76 og Purism. Legitime utvidelser lar deg endre mange aspekter av GNOME-skrivebordet.
Den skadelige programvaren kjent som EvilGNOME kan ta skjermbilder og spille inn lyd fra datamaskinens mikrofon. Det kan også laste opp dine personlige filer. En mer detaljert oversikt er tilgjengelig i en rapport fra Intezer Labs, som ga EvilGNOME navnet.
Denne skadelige programvaren vakt ikke oppmerksomhet for å ha særlig sannsynlighet for å påvirke et stort antall mennesker. Det ble ansett som nyhetsverdig fordi det i det hele tatt eksisterte.
De fleste Linux Malware mål servere
Linux er relativt sjelden på stasjonære maskiner, men det er det mest fremtredende operativsystemet som finnes på servere som driver nettet og administrerer store deler av verdens digitale infrastruktur.
Mange angrep er rettet mot nettsteder i stedet for PC-er. Hackere ser ofte etter sårbarheter i nettverksdemoner som de kan bruke for å få tilgang til Linux-drevne servere. Noen vil installere et ondsinnet skript på en server som deretter er rettet mot besøkende i stedet for selve systemet.
Hacking av Linux-drevne maskiner, enten det er servere eller IoT-enheter, er en måte å gjøre det med å infisere nettet eller lage botnett.
Linuxs design er ikke sikkert
Desktop Linux i sin nåværende form er neppe en festning. Sammenlignet med Windows XP, der ondsinnet programvare kunne få administratoradgang uten å be om et passord, bød Linux mye bedre sikkerhet. I disse dager har Microsoft gjort endringer for å lukke dette gapet. Siden Vista har Windows gitt en melding.
Likevel glemmer nesten ikke sikkerheten til systemfiler poenget. De fleste dataene vi bryr oss om, lagres ikke i rotsystemmappene våre. Det er personopplysningene i hjemmekatalogen som er uerstattelig og mest avslørende. Programvare på Linux, skadelig eller på annen måte, trenger ikke passordet ditt for å få tilgang til disse dataene og dele dem med andre.
Brukerkontoer kan også kjøre skript som aktiverer mikrofonen din, slår på webkameraet ditt, logger tastetrykk og registrerer hva som skjer på skjermen.
Med andre ord, det spiller nesten ingen rolle hvor sikker Linux-kjernen er, eller sikkerhetstiltakene rundt forskjellige systemkomponenter, om det er sårbarhetene i apper og skrivebordsmiljø som kan sette dataene du bryr deg mest om.
EvilGNOME installerer ikke seg selv mellom systemfilene. Det lurer i en skjult mappe i hjemmekatalogen. På den positive siden gjør det det lettere å fjerne. Men du må først vite at den er der.
4 grunner til at Linux er relativt trygt å bruke
Selv om Linux ikke er immun mot utnyttelse, i daglig bruk, gir det fortsatt et mye tryggere miljø enn Windows. Her er noen grunner til det.
1. Flere distrikter, miljøer og systemkomponenter
Apputviklere har vanskelig for å utvikle for Linux fordi det er så mange versjoner å støtte. Den samme utfordringen står overfor malware-skapere. Hva er den beste måten å infiltrere noens datamaskin? Sniker du kode i DEB- eller RPM-formatet?
Du kan prøve å utnytte et sikkerhetsproblem på Xorg-skjermserveren eller i en bestemt vinduskomponist, bare for å finne at brukere har noe annet installert.
2. Appbutikker og pakkeadministratorer Shield Linux-brukere
Tradisjonelle Linux-pakkehåndteringssystemer setter app-vedlikeholdere og anmeldere mellom brukere og deres programvarekilde. Så lenge du henter all programvaren din fra disse pålitelige kildene, er det lite sannsynlig at du får noe ondsinnet.
Unngå å kopiere og lime inn instruksjoner for kommandolinjen for å installere programvare, spesielt når du ikke vet nøyaktig hva kommandoen gjør og du er usikker på kilden.
3. Nyere teknologier vurderer aktivt sikkerhet
Nye appformater som Flatpak og Snap introduserer tillatelser og sandboksing, noe som begrenser hva apper kan få tilgang til. Den nye Wayland-skjermserveren kan forhindre at apper tar skjermbilder eller at innspillingen skjer på skjermen, noe som gjør det vanskeligere å utnytte.
4. Kildekoden er åpen for alle å lese
Den viktigste fordelen med Linux kommer fra å kunne se koden. Siden Linux er åpen kildekode i stedet for proprietær, trenger du ikke å bekymre deg for at skrivebordet selv fungerer mot deg, fungerer som spyware i seg selv eller lider av utnyttelser som ikke er blitt avslørt av kommersielle årsaker.
Selv om du ikke kan forstå koden, kan du lese blogginnlegg eller rapporter fra noen som gjør det.
Bør du være redd for Linux-skadelig programvare?
Det er en myte at Linux-brukere ikke trenger å bekymre seg for virus, men hvis du holder deg til distro-appens butikker eller andre pålitelige kilder som Flathub, er det lite sannsynlig at du snubler over noe farlig.
Uansett hvilket operativsystem du bruker, er det viktig at du tar i bruk sikre digitale vaner. Ikke gjør feilen ved å tro at å bytte til Linux betyr at du kan laste ned fra skisserte nettsteder uten bekymring.
For de fleste av oss er sannsynligvis ikke den største risikoen skadelig programvare. Hvis du har opprettet et stort antall online-kontoer eller er avhengig av skytjenester, er phishing-svindel en mye større trussel. Hvordan oppdage en phishing-e-post Hvordan finne en phishing-e-post Det er tøft å fange en phishing-e-post! Svindlere utgjør seg som PayPal eller Amazon, og prøver å stjele passordet og kredittkortinformasjonen deres, er deres bedrag nesten perfekt. Vi viser deg hvordan du kan oppdage svindelen. Les mer til dataene dine, om du bruker Linux eller ikke.
Utforsk mer om: Computersikkerhet, Linux, Malware, Online Security.