5 nettsteder for geeks for å feire og gjenoppleve den første månelandingen
Annonse
20. juli 2019, markerer 50-årsjubileet for dagen mannen først tråkket på månen. Avlast dette historiske øyeblikket gjennom levende rekreasjoner, virtuelle museer, dokumentarer og andre kule nettverktøy.
Månemisjonen, mens den var orkestrert av amerikanere, var en global hendelse som bandt hele menneskeheten. Google har allerede startet fester med en Google Doodle fortalt av Michael Collins, den tredje astronauten som ledsaget Neil Armstrong og Edwin “Buzz” Aldrin. Disse nettstedene og appene forbedrer bare glede.
Og ja, vi er nå lenge forbi poenget med å komme i latterlige debatter om hvorvidt arrangementet var ekte eller ikke. Det er nok ressurser på nettet for å fordøpe "falske månelandings" konspirasjonsteorier.
1. NASAs Apollo 50th (Web): Offisielle videoer, bilder, transkripsjoner og mer
Overraskende har NASA de beste ressursene for alt du vil vite om Apollo 11-oppdraget. Feirer 50 år med Apollo-oppdrag, kan du finne alle de offisielle videoene, bilder, utskrifter, oppdragsdetaljer og andre ting. Sørg for også å sjekke Apollo 11-misjonssiden eller andre NASA-sider.
I løpet av 50-årsjubileet har NASA gitt ut 45 tidligere usett fotografier fra måneforsøket, ved å sy dem sammen som panoramaer. Det fullstendige Apollo Panoramas-galleriet er tilgjengelig på Flickr, og viser månens overflate som aldri før.
I mellomtiden slipper NASAs hovedside nye nyheter i løpet av uken for å feire Apollo 11-oppdraget, som skal pågå til 24. juli når astronautene kom tilbake. NASA TV sender også opptak gjennom hele denne perioden.
2. En kjempesprang for menneskeheten (nettet): Googles virtuelle museum, og utforsk Google Moon
Bortsett fra Google Doodle, opprettet internettgiganten også et virtuelt museum som sporer hvert trinn i Apollo 11-oppdraget. Og over på Google Moon, det utenjordiske ekvivalentet med Google Maps, kan du utforske området som Armstrong og Aldrin vandret på.
En kjempesprang for menneskeheten er som en virtuell salongbordbok. Med store inspirerende bilder og korte tekstutbrudd leder Google deg gjennom hvorfor vi gikk, vitenskapen og de tidligere ti oppdragene, løftingen, hvordan astronautene bodde i verdensrommet og menneskene som fikk alt dette til å skje. Det er en utrolig, inspirerende historie som du kan gå deg vill i i flere timer.
Men kast ikke så mye tid der fordi den kule delen er Google Moons Apollo 11-oppdrag. De 18 plottpunktene på månens overflate kartlegger banen til de to første oppdagelsesreisende, og hva de gjorde. Det er en av de kuleste interaktive utstillingene for månelandingen.
3. Apollo 11 i sanntid (nettet): Oppdragets sanntidsreise
I 1969 ble hele verden limt til tv-apparater og radioer, uansett hvor de var. Hvordan var hele miljøet? Apollo 11 i sanntid ser ut til å gjenskape opplevelsen av å følge Apollo 11 gjennom et nettverktøy.
Du kan være med på ett minutt for å starte, og følge gjennom i sanntid. Det er ni hele dagers verdi av lyd- og videofiler, sammen med litt fotografering, så du vil ønske deg å spole litt videre. Heldigvis finnes det en hendig tidslinje for hver eneste bemerkelsesverdige hendelse.
Kontrollrommet på skjermen kan være litt overveldende med det første, men du får tak i det snart. Transkripsjon og oppdrag milepæler er de viktigste knappene. Video- og lydfilene fortsetter å spille når du klikker på forskjellige punkter i transkripsjonen og milepælene.
Det er på en måte surrealistisk å oppleve det astronautene og misjonskontrollrommet opplevde den gang.
4. First Men on the Moon (Web): Gjenopplev landingen på månen
Det blir laget en hel del om Neil Armstrongs uttalelse om “Ett lite skritt for mennesket”, men romgeeks har mer kjærlighet til et annet sitat: “Ørnen har landet.” Effekten av at Armstrong og Aldrin lyktes med å lande på månen var ulikt noe annet .
Hvis du synes Apollo 11 i Real Time-appen er for overveldende, kan du prøve First Men on the Moon. Det er en enklere app som gjenskaper touchdown, slik den oppleves live over hele universet.
En rute til venstre viser luft-til-bakken sløyfe for astronauter og ingeniører på jorden, mens flydirektørens sløyfe viser hva Mission Control Room snakker om (og hvem er). Lunar Module's tonehøyde vises også, mens den store skjermen viser bildene som er strålte tilbake.
Det er nyttige bokmerker på tidslinjen for å hoppe foran hvis du vil, men jeg vil anbefale å være tålmodig og bruke et godt sett med høyttalere. Det er strålende.
5. Chasing the Moon (Web): Dokumentarer om Moon Mission
Den nyeste store dokumentarfilmen om måneoppdragene, Chasing The Moon av Robert Stone, er en tredelt serie på PBS. Det er gratis å streame i USA, mens folk utenfor regionen trenger en VPN for å se den.
Men dette er ikke den eneste du bør bruke tid på. Det er flere dokumentarer om Apollo 11 og måneoppdragene som er verdt å se på. One Giant Leap for Mankind er en en times dokumentar som du kan se på YouTube. Daily Wire satt sammen en tredelt serie med tittelen Apollo 11: What We Saw som sporer øyeblikkets røtter fra det tidspunktet Space Race startet.
Mange anser For All Mankind til av Al Reinart for å være den fineste dokumentaren om emnet, som kan streames på The Criterion Channel. Og en ny dokumentar, Apollo 11 av Todd Douglas Miller, spiller for tiden i teatre, og burde være tilgjengelig for å streame snart.
The New Space Race
Den vellykkede landing av Lunar Module var stort sett kulminasjonspunktet for Space Race. Jada, det var flere oppdrag og mer overlegenhet, men det var ikke med samme handlekraft eller besluttsomhet. Armstrongs trinn forente hele menneskeheten, så hvem konkurrerte du egentlig?
Likevel, 50 år senere, befinner vi oss i et nytt løp. Så hva handler denne om? Hvem er landene som kjemper om et sted, og hva er målene? Her er hva som er nytt med det nye Space Race. Hva er nytt med det nye Space Race? Hva er nytt med det nye romfartsløpet? Det er 2015, og plassen er kul for første gang på flere tiår. Hva skjedde etter månelandingen? Hvor gikk det så galt? Les mer .
Bildekreditt: NASA Johnson / Flickr
Utforsk mer om: Kule webapper, historie, rom.