Ser du etter et nytt Linux-skrivebordsmiljø med et lett fotavtrykk?  Med den siste utgivelsen av LXQt, er ønsket ditt innvilget.

Hva er LXQt? Det mest lette Linux-skrivebordet som er bygget med Qt

Annonse Når du søker etter et lett Linux-skrivebordsmiljø for å få fart på PC-en, begynner ett navn å dukke opp oftere. LXQt er den åndelige etterfølgeren til LXDE, et grensesnitt som bruker så få ressurser at det får en Raspberry Pi til å føle seg som en full PC. Hva er LXQt, og hva gjør det annerledes? Hva er LXQt?

Annonse

Når du søker etter et lett Linux-skrivebordsmiljø for å få fart på PC-en, begynner ett navn å dukke opp oftere. LXQt er den åndelige etterfølgeren til LXDE, et grensesnitt som bruker så få ressurser at det får en Raspberry Pi til å føle seg som en full PC. Hva er LXQt, og hva gjør det annerledes?

Hva er LXQt? Et Linux skrivebordsmiljø

LXQt-skrivebordets Om-side

Et skrivebordsmiljø er det du ser på skjermen. Det er panelet på tvers av bunnen. Det er det som ordner appene dine i windows og lar deg flytte dem rundt.

Windows og macOS har hver sitt skrivebordsmiljø. På Linux er det mange. Du kan endre hvordan skrivebordet ditt ser ut og føles fullstendig mens du fremdeles bruker de samme appene, de samme bakgrunnsbibliotekene og den samme Linux-kjernen under.

De fleste Linux-baserte operativsystemer velger et skrivebordsmiljø som standard (noen lar deg velge din favoritt, mens andre ikke kommer med et i det hele tatt). Det er en variant av Ubuntu, den mest populære versjonen av desktop Linux, kalt Lubuntu som gir LXQt. Det finnes også en LXQt-utgave av Fedora.

Hvis du bruker et annet Linux-basert operativsystem, vil du sannsynligvis måtte installere LXQt selv. Instruksjoner er tilgjengelige på LXQt-nettstedet.

LXQts historie

For å forstå forskjellen mellom LXDE og LXQt, må vi først snakke om verktøysett. Verktøysett gir en måte å tegne appgrensesnitt på en konsekvent måte. Uten verktøysett, ville utviklere måtte designe og programmere verktøylinjeknapper og rullegardinmenyer fra bunnen av for hver app. I Linux dominerer to verktøysett landskapet: GTK + og Qt Hva er forskjellen mellom GTK + og Qt? Hva er forskjellen mellom GTK + og Qt? Du har sikkert hørt om GTK + og Qt, men hva er disse utviklingsverktøysettene? Og hvordan påvirker de hvordan du bruker Linux? Les mer .

LXDE bruker GTK + 2, som er veldig gammel kode. GTK + 3 har eksistert siden 2011. LXDE-vedlikeholder Hong Jen Yee tok problem med noen av endringene i GTK + 3, så han ga ut en port basert på Qt i 2013. Like etterpå Qt-versjonen av LXDE og et eget skrivebordgrensesnitt kjent som Razor-qt fusjonerte for å danne LXQt. Hong Jen Yee planla å til slutt fokusere sin innsats på LXQt fremover. Siden den gang har LXQt formelt blitt et eget prosjekt.

Slik fungerer LXQt

LXQts appmeny og en åpen nettleser

LXQt er standard for en layout som er kjent for alle som har brukt Windows. En appstarter sitter nede til venstre. Et systemskuff sitter nede til høyre. Åpne vinduer vises på rad mellom de to.

Appstarteren inneholder det viktigste og ingenting mer. Kategorier som inneholder de installerte appene dine vises øverst, så har du systempreferanser, brukerøktkontroller og en søkefelt.

Grensesnittet er svært konfigurerbart. Du kan endre temaer på skrivebordet, appen og ikonene. Panelet kan gå til hvilken som helst side av skjermen, og du kan omorganisere elementene du vil. Det er ingen grunn til å beholde en Windows-lignende layout hvis det ikke er din kopp hav.

LXQt refererer til alle komponenter i panelet som en widget. Standardwidgets gir deg muligheten til å lagre favorittapper på panelet, bytte mellom flere arbeidsområder og skjule vinduer for å vise skrivebordet. Noen få små widgeter følger med, for eksempel en CPU-skjerm og en fargevelger.

Alternativer for å konfigurere et panel i LXQt

En del av LXQts appell er mangelen på avhengigheter (bakgrunnstjenester som må installeres for at et program skal kunne kjøres) og bruk av utskiftbare komponenter. For eksempel bruker LXQt Openbox-vindusbehandleren. Du kan bruke hvilke som helst Openbox-kompatible temaer for å endre utseendet på vinduets tittellinjer. Du kan også finpusse rekkefølgen på knapper i tittellinjen og hvilke knapper som vises.

På en måte tar LXQt sin rolle som skrivebordsmiljø veldig bokstavelig. Den administrerer skrivebordet. Det prøver ikke å kontrollere hele opplevelsen fra oppstart til nedstenging. Linux er modulbasert, og LXQt favner dette.

Ulemper til LXQt

LXQt-tilpasningsinnstillinger

LXQt mangler noen funksjoner du kan forvente av et moderne skrivebord. Som standard tegner ikke LXQt skygger rundt vinduer, og det er heller ikke animasjoner for å åpne eller maksimere vinduer. Animasjonen for å minimere et vindu er til stede, men litt hakkete. Du kan endre dette ved å aktivere eller installere en egen komponist. Lubuntu gir en som standard kjent som Compton X.

Vil du huske søkefeltet i appstarteren? Det er veldig grunnleggende. Du må søke etter en apps eksakte navn, ikke hva den gjør. Ikke forvent å finne filer og mapper med mindre du installerer tilleggsprogramvare, fordi slike funksjoner kan bremse skrivebordet.

Søker etter apper i LXQt

LXQt gjør også veldig lite hånd. Det forventes at du vet navnene på appene og hva de gjør. Hvis du ikke gjør det, må du lære. Appstarteren forteller deg ikke hva som er den forhåndsinstallerte tekstredigereren, bildeviseren eller nettleseren. Du må finne ut av dette på egen hånd.

Det er ikke å si at LXQt er vanskelig å bruke. Jeg tror ikke det. Men jeg har også en viss fortrolighet med hvordan Linux-stasjonære maskiner pleier å fungere. Hvis du kjenner deg rundt Xfce eller MATE, vil LXQt ta deg bare noen få øyeblikk å finne ut av. Det meste er der du forventer at de skal være. Implementeringen er bare annerledes.

Hvem bør bruke LXQt?

Det er noen hovedårsaker til å vurdere LXQt:

  • LXQt er lett. Hvis du vil ha et enkelt skrivebordgrensesnitt som bruker relativt få systemressurser, kan du sette LXQt på listen.
  • LXQt er basert på Qt. Helt ærlig er det ikke så mange skrivebordsmiljøer basert på Qt sammenlignet med GTK +. Hvis du foretrekker Qt-apper, men ikke er fan av KDE Plasma Desktop, er LXQt et av de få alternativene dine.
  • LXQt er modulbasert. Hvis du ikke vil ha et skrivebordsmiljø som prøver å gjøre alle tingene, kan LXQt få deg til å smile.

LXQt får ikke så mye oppmerksomhet som andre stasjonære miljøer. Det betyr ikke at det ikke er like bra. Men hvis du vil få en ide om hvilke andre alternativer som er tilgjengelige for deg, her er over et dusin av de mest lette Linux-distribusjonene 13 Lette Linux-distribusjoner for å gi din gamle PC en ny leiekontrakt 13 Lette Linux-distribusjoner for å gi din gamle PC a New Lease of Life Disse smakene med Linux er lette på CPU og RAM, og betyr at de kjører bra på eldre og svakere enheter! Les mer du kan finne.

Utforsk mer om: KDE, Linux Desktop Environment.