FreeNAS vs. OpenMediaVault vs. Amahi: Hva er best for en DIY NAS?
Annonse
Enten det er for mange familiebilder eller en stadig utvidende filmsamling, trenger du nok datalagring. Hvis du trenger et trygt sted for å lagre dataene dine, er det å bruke en nettverkstilkoblet lagringsenhet veien å gå, men høykvalitets NAS-enheter kan være kostbart.
Heldigvis kan du bygge dine egne til en mye lavere pris hvis du bruker programvare som FreeNAS, OpenMediaVault og Amahi, men som er best for DIY NAS? La oss sammenligne dem og finne ut av det.
FreeNAS
FreeNAS er sannsynligvis det mest kjente NAS-operativsystemet der ute. Det har vært i utvikling siden 2005 og har over 10 millioner nedlastinger til navnet. Det har også det største utviklingsteamet, takket være bedriftsstøtte fra morselskapet iXsystems.
I motsetning til våre to andre utfordrere, er FreeNAS basert rundt FreeBSD, en Unix-basert fetter til Linux-kjernen, brukt i Amahi og OpenMediaVault. Den bruker OpenZFS-filsystemet, som støtter samlet og skalerbar lagring.
FreeNAS har funksjoner du kan finne på NAS-enheter på bedriftsnivå, for eksempel stillbilde av data og praktisk talt ubegrensede lagringsgrenser. Uansett hvilken diskadministrasjon du har, støtter FreeNAS den; RAID, hot-swapping og striping av stripe støttes alle under OS.
Den dekker nesten hver datadelingsprotokoll, for eksempel Samba og NFS. Dette betyr at det vil fungere utmerket med enheter som kjører alle operativsystemer - Windows, macOS og Linux inkludert. Den støtter også integrasjon med leverandører av skylagring som Amazon S3 og Google Cloud utenfor boksen.
Vil du legge til andre funksjoner? FreeNAS har støtte for tredjeparts plugins for å utvide NAS-mulighetene dine ytterligere. Du kan til og med kontrollere virtuelle maskiner og Docker-containere gjennom FreeNAS-webgrensesnittet for å gjøre det om til en server. Nettgrensesnittet er ikke komplisert å bruke, takket være en klar fordeling av funksjoner, og det er den mest moderne av de tre.
Den er godt støttet, regelmessig oppdatert, og den aktive utviklingen gjør at du får banebrytende funksjoner når de er stabile nok til utgivelse. Ulempen? Dette er ikke et operativsystem for lavdrevne systemer.
FreeNAS anbefaler minst 8 GB RAM og en flerkjerneprosessor som minimum. Du bør også investere i pålitelige lagringsstasjoner for å holde dataene dine trygge. Hvis du ikke vil lage det, tilbyr selskapet egne NAS-enheter til salgs.
Last ned: FreeNAS
OpenMediaVault
OpenMediaVault har en sterk NAS-stamtavle. Det har eksistert siden 2009 og ble opprettet som en etterfølger av FreeNAS av en av de opprinnelige utviklerne da prosjektet sto overfor en større omskriving. Det er åpen kildekode, så det er helt gratis å bruke og distribuere og har hatt over 4 millioner nedlastinger.
I motsetning til FreeNAS, er OpenMediaVault basert rundt Debian, en av de beste Linux-distribusjonene. De beste Linux-operasjonsdistrosene De beste Linux-operasjonsdistrosene De beste Linux-distrosene er vanskelig å finne. Med mindre du leser listen over de beste Linux-operativsystemene for spill, Raspberry Pi og mer. Les mer takket være stabiliteten og den aktive utviklingen. Når vi snakker om aktiv utvikling, får OpenMediaVault mindre oppdateringer på månedlig basis, med store utgivelser som skjer nesten hvert år.
OpenMediaVault og FreeNAS har noen crossover-funksjoner, for eksempel lagringsovervåking, Samba / NFS-fildeling og RAID-diskhåndtering. Imidlertid har den ikke noen av de mer avanserte funksjonene som FreeNAS har, som hurtigbytte eller OpenZFS-filsystemet. Som det er Debian-basert, er ext4 standard filsystem, men du kan installere andre som JFS eller XFS.
Å bruke Debian som base betyr at OpenMediaVault-installasjoner får utnyttet det store antall tilgjengelige Debian-pakker. Du får ikke skyintegrasjon inkludert som standard med OpenMediaVault, men du kan legge til dette med ekstra plugins, eller ved å bruke en relevant Debian-pakke.
Du kan konfigurere en webserver, BitTorrent-klient eller til og med en Plex-mediaserver hvis du ville, takket være OpenMediaVault-plugins.
Det er bare en hovedutvikler for OpenMediaVault, men andre spiller en liten rolle i å utvikle patcher og lage plugins. En av OpenMediaVults beste funksjoner, sammenlignet med FreeNAS, er at det er lave systemkrav. Du kan kjøre OMV på lavdrevne enheter som Raspberry Pi, hvor du kan kombinere den med medieprogramvare som Plex for å lage en Raspberry Pi Plex-server.
Last ned: OpenMediaVault
Amahi
FreeNAS og OpenMediaVault er begge NAS-fokuserte, men Amahi er litt annerledes. Det prøver ikke å bare være et NAS-operativsystem - det vil være det eneste Linux-medieserver-operativsystemet du noen gang trenger.
Amahi er basert på Fedora, en annen kjent Linux-distro. Stabile utgivelser av Amahi er basert på stabile Fedora-utgivelser, den siste er Amahi 11 som matcher Fedora 27. Fem hovedutviklere danner et kjerneteam som holder Amahi oppdatert og med nye funksjoner.
Det er ikke et teknisk operativsystem, og nettgrensesnittet er designet for å være enkelt for sluttbrukere. Du kan installere "apper" som utvider Amahi, fra mediaserverprogramvare som Plex til spillservere.
Du kan bruke Amahi som en VPN-server for nettverket ditt, sette opp en lokal wiki eller kalender for familien din, og gjøre den om til en sikkerhetskopiserver for alle PCene dine. Den støtter alle standard fildelingsprotokoller som Samba og NFS som standard, og disse kan enkelt konfigureres i webgrensesnittet.
På en teknisk note bruker Amahi typiske Fedora-filsystemer som ext4 og XFS. Amahi konkurrerer til og med noen av virksomhetsnivåfunksjonene som FreeNAS støtter, med lagringspooling ved bruk av Greyhole. Dette kombinerer all lagring i ett for å forhindre tap av data.
Stabile oppdateringer og et bredt funksjonssett gjør Amahi til et godt valg for nybegynnere som ønsker en NAS-server som gjør alt.
Last ned: Amahi (Opprinnelig påmelding påkrevd)
Den beste NAS-programvaren for dine behov
Hvilken av disse vil gjøre det beste operativsystemet for en NAS-enhet? Det avhenger av dine egne krav, da de hver har sine egne styrker og svakheter. Velg den beste NAS-programvaren for dine egne behov:
- FreeNAS: Best for bedriftsbrukere eller hjemmebrukere med mye lagringsplass.
- OpenMediaVault: Best for hjemmebrukere og små bedrifter, spesielt med lite drevet utstyr.
- Amahi: Best for brukere som leter etter en full mediaserveropplevelse med NAS-funksjoner inkludert.
Enten du velger FreeNAS, OpenMediaVault eller Amahi, vil du ha programvare som er i aktiv utvikling, godt støttet og med mange tilgjengelige funksjoner. Du trenger bare å sørge for at du velger de beste delene til din egen server. De beste delene for å bygge din egen server De beste delene for å bygge din egen server. Å bygge en datamaskin lærer deg om maskinvare og programvare. Blant de mange andre grunnene til å bygge en server, får du kontroll og tilpasning, og ingen overraskelser. Det er også billigere å bygge din egen server. Les mer for å sikre at det er pålitelig å bruke som en alltid-på-lagringsløsning.
Utforsk mer om: Cloud Storage, Media Server, NAS.