Linux kjører ikke bare på hjemmemaskiner og webservere.  Her er noen uvanlige måter Linux brukes over hele verden.

9 måter Linux tar over verden

Annonse Linux kjører ikke bare på hjemmemaskiner. Du vil også finne det i langt mer spennende enheter og prosjekter. Det er spesielt vanlig der den proprietære naturen til Windows og macOS ikke er egnet. La oss se nærmere på hvem som bruker Linux og vurdere noen av de mest uvanlige måtene mennesker og selskaper rundt om i verden. 1. St

Annonse

Linux kjører ikke bare på hjemmemaskiner. Du vil også finne det i langt mer spennende enheter og prosjekter. Det er spesielt vanlig der den proprietære naturen til Windows og macOS ikke er egnet.

La oss se nærmere på hvem som bruker Linux og vurdere noen av de mest uvanlige måtene mennesker og selskaper rundt om i verden.

1. Stor Hadron Collider

Linux på cern

Large Hadron Collider (LHC) er verdens største og kraftigste partikkelakselerator. Det er et 17 mil langt sirkulært rør begravet 175 meter under den fransk-sveitsiske grensen nær Genève.

Det er kjent at anlegget har vært en rungende suksess fra et vitenskapelig perspektiv. Men LHC er også et beregnings mirakel.

I de første 12 månedene av operasjonen produserte LHC mer enn 50 petabyte med data. Teamet trengte 170 datasentre over 42 land for å analysere det hele på en riktig måte. Det er det største distribuerte datanettet i verden.

Linux driver både LHC og de tilknyttede datasentrene. For å være mer presis bruker LHC en modifisert versjon av Scientific Linux.

2. Lufttrafikkontroll i USA

I 2006 migrerte Federal Aviation Administration (FAA) hele databehandlingen til Linux, inkludert alle maskinene som sporer fly mens de er på radar.

Organisasjonen flyttet fra en proprietær form av Unix til Red Hat Enterprise Linux.

Avgjørelsen var del av et bredere FAA-vedtak om å gå bort fra proprietær programvare og i stedet fokusere på apper som bruker Java, webtjenester, open source programvare og Oracle-produkter.

Spol frem til i dag, og Linux er ansvarlig for sikkerheten til de 8000 flyene som er på himmelen over USA til enhver tid.

3. Sette melk på cornflakes

delaval gårdsmaskiner

DeLaval er ikke et navn som mange vil kjenne seg igjen i, men det er en av de største produsentene av landbruksutstyr i verden. Selskapet har en årlig omsetning på over 1 milliard dollar.

Et av selskapets mest populære produkter er dens automatiske kumelkemaskin. Det lar bønder trekke ut melk fra flokken sin ved hjelp av en trådløs fjernkontroll.

Og gjett hva? Ja, det kjører på Linux. Operativsystemet er direkte ansvarlig for å utvinne melken du legger på cornflakes hver morgen!

4. Selvkjørende biler

Linux driver den selvkjørende bilrevolusjonen Hvor nær er vi med selvkjørende biler tilgjengelig? Hvor nær er vi med selvkjørende biler tilgjengelig? Les mer .

Googles autonome bildatamaskiner kjører Linux, mens tidlige prototyper fra både GM og Volkswagen også valgte operativsystemet. Faktisk kjørte Googles første vellykkede forsøk på markedet - en selvkjørende Toyota Prius - på Ubuntu.

Siden de første dagene har vi sett etableringen av Automotive Grade Linux (AGL). Det er et operativsystem for biler som er et samarbeid mellom bilprodusenter, leverandører og teknologiselskaper i et forsøk på å lage en de facto industristandard for bilindustri.

I dag kan du finne AGL i modeller fra Toyota, Ford, Mazda, Honda, Subaru og Suzuki.

5. Tsunamisensorer

Helt siden jordskjelvet og tsunamien i Det indiske hav i 2004 drepte 280 000 mennesker i Sørøst-Asia, har forutsigelse av tsunami blitt en viktig del av offentlig sikkerhet for mennesker som bor i jordskjelvutsatte lavtliggende områder. (Hvis du er i faresonen, kan teknologi hjelpe deg med å overleve naturkatastrofer. 10 må-ha-dingser for å beskytte deg mot naturkatastrofer. 10 må-ha-dingser for å beskytte deg mot naturkatastrofer. Jorden kan være grusom. Hvis du undervurderer styrken ved naturkatastrofer, kan du finne livet ditt for alltid støttet med et øyeblikk. Les mer).

En av de ledende produsentene av tsunamisensorer er det amerikanske selskapet Teledyne Technologies.

Selskapets sensorer - som kjører på Linux - kommer med sitt eget modem og bruker akustikk for å sende dataene til hverandre under vann.

Bunnlinjen? Linux forandrer verden og redder liv.

6. Nord-Koreas statlige operasjonssystem

Nord-Korea operativsystem

Det er mye vi ikke vet om Nord-Korea, men vi vet at landet har et imponerende statlig datamaskinoperativsystem som er basert på Linux. Det kalles Red Star OS.

Det er foreløpig opp til versjon 4.0 (utgitt i januar 2019), men 2008s versjon 1.0 er fortsatt den mest populære. En installasjons-CD koster omtrent 25 øre.

Operativsystemet inkluderer Naenara nettleser (som er en Firefox-gaffel). OS-versjon 1.0 og 2.0 hentet sin visuelle inspirasjon fra Windows XP. Versjon 3.0 og 4.0 ser mer på som macOS.

7. Kjernefysiske ubåter

I 2004 leverte Lockheed Martin en ny atomubåt til USAs regjering. Fartøyets ekkolodd kjørte på et Red Hat Linux-basert operativsystem kombinert med Apple Xserve-servere. Det var en første for ubåtsonar på den tiden.

Lockheed Martin valgte Linux av to viktige grunner.

For det første tillot det ekkoloddet å kjøre i modus med lite varme og lite strømforbruk, som begge er viktige funksjoner på en ubåt.

For det andre tillot avslutningen på avhengigheten av innebygde systemer mannskapet å tilpasse seg ulike formater av data og kryptering mens de var på sjøen.

8. San Franciscos trafikkontrollsystem

I 2011 bestemte byen San Francisco at det var på tide å oppdatere trafikkontrollsystemene. Gitt at byen er den 30. mest overbelastede i verden, er det viktig at trafikkstyringssystemene er pålitelige. Waze og GPS-apper i bilen 8 Beste gratis offline GPS-navigasjonsapper for Android 8 Beste gratis offline GPS-navigasjonsapper for Android Trenger du veibeskrivelse på telefonen din, men har ikke internettforbindelse? Disse offline GPS-appene for Android vil hjelpe deg med å navigere. Les mer vil ikke kutte det.

Byens myndigheter bestemte at Linux skulle drive systemet. Den ble bygget rundt en Freescale PowerQUICC II Pro-prosessor og ble designet for å oppfylle de nasjonale Advanced Transportation Controller (ATC) standardene.

Høres bra ut, men San Francisco står nå overfor 25 prosent mer overbelastning enn det gjorde da systemet ble implementert. Likevel, vi vil legge det ned til vestkysten sjåfører i stedet for å svikte operativsystemet.

9. Den internasjonale romstasjonen

Et av de mest interessante prosjektene som bruker Linux er International Space Station (ISS). Da ISS ble lansert første gang i 1998, kjørte de bærbare datamaskinene ombord på Windows 95. Over tid oppgraderte NASA dem til Windows 2000, Windows XP og Windows 7.

Men i 2013 innrømmet sjefen for Space Operations Computing (SpOC) for NASA, Keith Chuvala, at hele rekken av mer enn 100 maskiner ville bli migrert til Linux. Kommentarene hans gjorde det ikke behagelig å lese for Microsoft:

“Vi migrerte nøkkelfunksjoner fra Windows til Linux fordi vi trengte et operativsystem som var stabilt og pålitelig - en som ville gi oss intern kontroll. Så hvis vi trengte å lappe, justere eller tilpasse oss, kunne vi det. ”

Debian var Linux-distroen som NASA-teamet til slutt nøyde seg med å bruke.

Linux over hele verden

Så la oss ta en rask oversikt over Linux-verdenen vi nå lever i:

  1. Stor Hadron Collider
  2. Luft trafikk kontroll
  3. Gårdsutstyr
  4. Selvkjørende biler
  5. Tsunami advarselssystemer
  6. Nordkoreanske datamaskiner
  7. Atomiske ubåter
  8. Trafikkontrollsystemer
  9. Internasjonal romstasjon

Linux er overalt. Og i denne artikkelen har vi ikke engang berørt “morsomme” hverdagsbruk som smarte TV-er, Roku-pinner, Nest-termostater, Kindle-e-lesere og alt det andre.

Og selv om vi bare har listet opp ni uvanlige bruksområder for Linux i verden, vil det store antallet eksempler forhåpentligvis gi deg en forståelse for hvor utbredt operativsystemet er.

Hvis du vil lære mer, kan du lese om hvorfor Linux faktiske markedsandel er mye høyere enn du antagelig skjønner Windows True Linux andeler sammenlignet Windows sanne markedsandeler sammenlignet med Linux Sammenlignet Det mest brukte operativsystemet i verden er tydeligvis Windows ... eller er det? Bevis kan faktisk peke på Linux som verdens største operativsystem! Les mer .