Hvis du kjører Windows og Linux på samme PC, kan Windows Update ødelegge Linux-partisjonen.  Slik fikser du og forhindrer det.

Windows Update slettet Linux! Hva du skal gjøre og hvordan du kan forhindre det

Annonse Du har lykkelig brukt Windows og Ubuntu på samme datamaskin i flere måneder, men da blir det utstedt en Windows Update - og katastrofe slår til! Lås opp juksearket "Essential Linux Commands" nå! Dette vil registrere deg på vårt nyhetsbrev Skriv inn låsen for e-post Windows Update har forlatt Linux-partisjonen din uleselig. Det er

Annonse

Du har lykkelig brukt Windows og Ubuntu på samme datamaskin i flere måneder, men da blir det utstedt en Windows Update - og katastrofe slår til!

Lås opp juksearket "Essential Linux Commands" nå!

Dette vil registrere deg på vårt nyhetsbrev

Skriv inn låsen for e-post

Windows Update har forlatt Linux-partisjonen din uleselig. Det er ingen skjerm for oppstartvalg, og etter undersøkelse ser det ut til at Linux-partisjonen er blitt slettet. Her er hva du kan gjøre for å fikse ting og sikre at dette aldri skjer igjen.

Windows-oppdateringer bryr seg ikke om Linux

Dobbelt oppstart av Windows og Ubuntu (eller en annen Linux-distro) gir deg det beste fra begge verdener. Men det gir deg også det verste.

Når Microsoft gir ut en oppdatering for Windows 10, er det i stor grad ubekymret med noe operativsystem eller programvare som eksisterer utover Windows-partisjonen (med noen unntak, for eksempel UEFI og gjenopprettingspartisjon).

Linux-partisjoner bruker filsystemet EXT4, i motsetning til NTFS. Windows er bare opptatt av det siste, så data som er lagret i EXT4-formaterte partisjoner vil sannsynligvis bli ignorert. Ikke på en god måte.

Resultatet av dette er at partisjoner kan fjernes, eller til og med overskrives av Windows Update-prosessen.

Tapte partisjoner kan vanligvis behandles. Overskrevne data er i mellomtiden langt tøffere å håndtere. Så, hva kan du gjøre med det?

Forsøk først å gjenopprette partisjonen

Hvis Linux-dataene dine går tapt, må du finne ut om de kan gjenopprettes. Flere Linux-gjenopprettingsverktøy De beste måtene å gjenopprette data på Linux De beste måtene å gjenopprette data på Linux Uansett om det var din feil eller ikke, kan ting skje med dataene som er lagret på enhetene dine. Harddisker, solid state-stasjoner og flyttbare medier kan alle potensielt "miste" filer på grunn av mange ... Les mer er tilgjengelige, ideelt for å søke på harddisken etter data.

Forsikre deg om at du imidlertid har tilstrekkelig med plass til utvinning. Dataene må gjenopprettes til en ekstern stasjon, eller en annen partisjon som går foran datas sletting.

Det kan til og med være mulig å installere hele den manglende Linux-partisjonen. Hvis dette er tilfelle, må du reparere bootloader. Vår guide for hvordan du fikser en Linux-PC når den ikke starter. Slik løser du Ubuntu Linux-PCen når den ikke starter. Slik løser du Ubuntu Linux-PCen når den ikke starter. Dessverre, så pålitelig som Linux er noen ganger det får problemer når du starter opp. I de fleste tilfeller vil du kunne løse dette. Les mer viser deg hvordan du gjør dette.

Noen ganger er det imidlertid ikke mulig å gjenopprette og reparere. Du vil sitte fast uten Linux-dataene dine, hvorav noen kan ha vært avgjørende. Faktisk kan Linux være ditt primære operativsystem, med Windows en ettertanke, bare en gjest på datamaskinen din.

Hvordan forhindre Windows-oppdateringer Slette Linux

Så sjansen for å gjenopprette en ødelagt Linux-partisjon i hendene på Windows 10 er minimal. Så hva kan du gjøre med det?

1. Foreta vanlige sikkerhetskopier av data

Lag et Linux-diskbilde for sikkerhetskopi I disse dager skal ingen kjøre en datamaskin uten å beholde minst en sikkerhetskopi av viktige data.

Personlige data kan enkelt sikkerhetskopieres, enten til skyen eller til en lokal enhet. Dette kan være en ekstern harddisk eller en USB-flash-pinne. For det beste innen grunnleggende sikkerhetskopiering, bør du imidlertid bruke begge deler, vedlikeholde dine personlige data i skyen og lage vanlige lokale sikkerhetskopier. Se vår sammendrag av Linux-skyløsninger 10 skyløsninger du bør bruke på Linux 10 skyløsninger du bør bruke på Linux Noen mainstream skylagringsalternativer tilbyr ikke en anstendig Linux-klient. Men du er ikke heldig. Mange populære tjenester fungerer under Linux. Du kan til og med rulle ut din egen skyløsning! Les mer for å finne kompatible tjenester.

Mer avanserte alternativ for sikkerhetskopiering er også tilgjengelig. Sikkerhetskopiering av hele disken til en annen stasjon er mulig. Selv om sikkerhetskopieringsverktøy er tilgjengelige for Windows, har Linux et fullstendig kloningsverktøy for disk som er innebygd. Hvordan klone din Linux-harddisk: 4 metoder Hvordan klone din Linux-harddisk: 4 metoder Trenger du å klone Linux-harddisken eller partisjonen? Bruk et av disse stasjonskloningsverktøyene for å klone Linux-disken din. Les mer . De lager komplette kopier av diskstasjonene dine, og sikkerhetskopierer dataene til en ekstern stasjon av samme eller større størrelse.

Du kan også bruke slike verktøy for å kopiere spesifikke biter med data; for eksempel bare operativsystemet og personopplysninger.

2. Installer operativsystemer på separate harddisker

En sikker måte å unngå tapet av Ubuntu takket være Windows Update er å bruke to separate stasjoner.

Mange er avhengige av en enkelt harddisk, delt opp i flere partisjoner. Den ene av disse brukes til Windows 10, mens den andre er forbeholdt Linux.

Slik oppstår det så mange problemer med Windows Update som roter opp Linux. Windows 10 trenger ekstra plass for oppdateringen, så EXT4-partisjonen blir slettet, formatert og plassen som brukes.

Hvis du imidlertid bruker separate fysiske diskstasjoner, vil dette ikke skje. Prosessen med dobbel oppstart av Windows og Ubuntu forblir den samme, men med en forskjell: du trenger bare å sikre at Linux er installert på den andre diskstasjonen.

For å få dette til å jobbe, må du forsikre deg om at PC-en din har separate fysiske stasjoner. Hvis ikke, kan du sjekke tipsene våre om hvordan du installerer en andre harddisk 5 ting du bør tenke på når du installerer en SATA-harddisk. 5 ting du bør vurdere når du installerer en SATA-harddisk. Før du installerer en SATA-harddisk, her er noen ting å vurdere så du ikke roter noe. Les mer .

3. Kjør Windows eller Linux i en virtuell maskin

Lag en virtuell Linux-maskin i Windows med VMWare

Det kan være like vondt å rote med dobbel oppstart og ekstra harddisker som å prøve å gjenopprette tapte data. Du foretrekker kanskje en enklere løsning som ikke krever en ekstra stasjon.

Virtualisering lar deg lage en virtuell maskin - en programvareversjon av datamaskinens fysiske maskinvare - og installere et operativsystem i den. Windows 10 kjører bra i en virtuell maskin (VM), det samme gjør Ubuntu og andre versjoner av Linux.

Hvordan du gjør dette avhenger av hvilket operativsystem du foretrekker å bruke dag til dag, og hvilket du gjerne bytter til noen ganger.

Hvis du vil installere Windows på en virtuell maskin i Linux Slik konfigurerer du en virtuell Windows-maskin i Linux Slik konfigurerer du en virtuell Windows-maskin i Linux Mange hjemmebrukere foretrekker å kjøre et dual-boot-oppsett når både Windows og Linux er nødvendig, men hvis du heller vil kjøre Windows inne i Linux, kan du gjøre dette slik. Les mer, du kan. Tilsvarende er det også mulig å installere en virtuell Linux-maskin i Windows 10 Hvordan installere Linux i Windows med en VMware Virtual Machine Hvordan installere Linux i Windows Med en VMware Virtual Machine Vil du installere Linux, men kan ikke forlate Windows? Prøv en virtuell maskin for å kjøre din favorittversjon av Linux i Windows. Vi viser deg hvordan du konfigurerer VMware Workstation Player. Les mer . Begge disse alternativene vil forhindre at Windows Update sletter Linux.

4. Kjør Linux eller Windows Fra en USB-stasjon

Ikke alt det som plaget om en fysisk installasjon av det alternative operativsystemet ditt? Utilstrekkelige ressurser for en virtuell maskin? Ikke bekymre deg. Du kan kjøre en bærbar versjon av det valgte operativsystemet fra en USB-flash-enhet.

Med et bærbart Linux-operativsystem som du kan laste opp etter behov fra eksterne medier, kan ikke Windows Update forårsake problemer.

Kanskje den beste måten å gjøre dette på er å kjøre Linux fra en USB-stasjon som kjører Linux fra USB: Gjør du det riktig? Kjører Linux fra USB: Gjør du det riktig? Visste du at det kan holde data vedvarende, eller til og med gjøre en full installasjon for Linux, på en USB-stasjon? Ta databehandling helt mobil - stikk en Linux USB-PC i lommen! Les mer, siden dette er mer pålitelig. Det er et verktøy som heter Windows To Go som vil lage en bærbar versjon av Windows Hvordan lage en bærbar Windows To Go USB-stasjon Hvordan lage en bærbar Windows To Go USB-stasjon Ta Windows i lommen med Windows To Go. Vi viser deg hvordan du kan kjøre Windows fra en USB-stasjon, som en bærbar app. Les mer, men dette er for øyeblikket begrenset til Enterprise-versjoner av Windows. Det betyr at hvis du bruker Windows 10 Home, som de fleste mennesker, ikke vil Windows To Go fungere for deg.

Ikke la Windows Update ødelegge Linux!

Windows var ikke designet for å kjøre sammen med Linux. At det gjør det, rimelig bra, er takket være innsatsen til designerne.

Det er frustrerende å miste data på Linux på grunn av en Windows Update. Ofte tolereres Windows bare, liggende på en datamaskin som et alternativ for spesifikke apper. Det kan til og med være en ansettelsesbetingelse at Windows brukes.

Uansett situasjon, husk at du kan unngå å miste Windows Update på Linux-partisjonen din. Ta forhåndsregler:

  1. Gjør regelmessige sikkerhetskopier
  2. Installer hvert operativsystem på en separat fysisk harddisk
  3. Kjør det sekundære operativsystemet i en virtuell maskin
  4. Kjør det sekundære operativsystemet fra en USB-stasjon

Hvis du trenger å bruke Linux sammen med Windows 10 og ikke kan gjøre noe av det ovennevnte, risikerer du å miste Linux-partisjonen din. Ta i det minste tid til å utsette Windows-oppdateringene dine. Hvordan (ikke) skal du oppgradere til den nyeste Windows 10-versjonen. Hvordan (ikke) å oppgradere til den siste Windows 10-versjonen. Windows 10 oktober 2018-oppdateringen vil snart bli lansert. Enten du vil oppdatere funksjonen nå eller vente, viser vi deg hvordan. Les mer til du er i stand til å ta forholdsregler.

Bildekreditt: PicsFive / Depositphotos

Utforsk mer om: Diskpartisjon, Dual Boot, Linux, Feilsøking, Windows Update.