Den største trusselen mot den bærbare datamaskinen er overoppheting.  Slik kjøler du ned den bærbare datamaskinen og forhindrer at den blir for varm.

Slik løser du en bærbar datamaskin for overoppheting: 3 viktige tips og løsninger

Annonse Bærbare datamaskiner har blitt kraftigere og kompakte enn noen gang før. En bratt økning i CPU-ytelse forenkles av brikker som blir stadig tettere spekket med transistorer. Parallelt pakker slankere tilfeller stadig flere prosessorer, og sterkere grafikkort støtter større skjermer med høyere oppløsning. Denne

Annonse

Bærbare datamaskiner har blitt kraftigere og kompakte enn noen gang før. En bratt økning i CPU-ytelse forenkles av brikker som blir stadig tettere spekket med transistorer.

Parallelt pakker slankere tilfeller stadig flere prosessorer, og sterkere grafikkort støtter større skjermer med høyere oppløsning. Denne utviklingen koster: overflødig varme .

Den største trusselen for den bærbare datamaskinen, bortsett fra kaffe, er overoppheting. Det kan forårsake maskinvarefeil og permanent skade. La meg vise deg hvordan du kan forhindre eller fikse en bærbar datamaskin som overopphetes, og dermed forbedre ytelsen og forlenge datamaskinens levetid.

Grunnleggende om overoppheting av datamaskiner

Hvordan vet du at den bærbare datamaskinen overopphetes?

Bare fordi din bærbare datamaskin virker varm PC-temperatur: Hvor varmt er det for varmt? PC-driftstemperaturer: Hvor varmt er det for varmt? For høy varme kan skade datamaskinens ytelse og levetid. Men på hvilket tidspunkt er det overoppheting? Hvor varmt er for varmt? Les mer betyr ikke at det er overoppheting.

Et sikkert tegn på at datamaskinen overopphetes er når viften alltid kjører med maksimal hastighet. Du kan også oppleve redusert ytelse fordi en overoppheting CPU reduserer klokkehastigheten for å unnslippe varmepresset. Dessuten kan den feilfri programvaren utløse en plutselig avslutning for å forhindre skader på maskinvaren.

overoppheting og forbrenning av bærbar datamaskin
Bildekreditt: Sergey Nivens via Shutterstock.com

Hvis du vil måle de faktiske varmeverdiene på den bærbare datamaskinen, kan du bruke et verktøy som HWMonitor. Dette kan også avsløre hvilken del av den bærbare datamaskinen som blir for varm. Vanligvis vil du finne at CPU eller GPU overopphetes mest.

Hva er årsaken til overoppheting?

Med to ord: utilstrekkelig avkjøling .

Potensielle årsaker inkluderer støvblokkerende inntaksgriller eller eksosåpninger, en tilstoppet vifte eller et degenerert termisk fett (også termisk sammensatt) mellom kjøleribben og CPU eller GPU. Du kan fikse alle disse tingene selv, selv om noen jobber vil være tøffere enn andre.

Hvis du trenger en rask løsning og ikke har de praktiske ferdighetene til å dekke lokken på CPU-en din og bruke fersk termisk lim, kan du lese videre.

Hvordan kan du forhindre eller fikse en overopphetings bærbar PC?

Flere enkle maskinvarefikser kan kurere overoppheting.

1. Fix Intern kjøling

Den første og viktigste tingen du trenger å gjøre når den bærbare datamaskinen overopphetes, er å rengjøre viften (e) som gir (e) kjøling til CPU og grafikkort. Over tid bygger de opp lag med støv og skitt som bremser dem og blokkerer luftstrømmen. Se håndboken eller produsenten til den bærbare datamaskinen for å finne ut hvordan du kan åpne den bærbare datamaskinen for å få tilgang til og rengjøre disse delene.

Følg disse trinnene før du prøver å rengjøre:

  1. Slå av datamaskinen
  2. Ta ut batteriet
  3. Trekk ut strømledningen
  4. Jord deg selv

Rengjør viften (e) forsiktig med en bomullspinne dyppet i en dråpe alkohol. Forsikre deg om at alkoholen har fordampet helt før du kobler den bærbare datamaskinen til strømmen igjen.

Du kan også bruke en støvsuger for å fjerne støv og skitt som klokker viften (e). Ikke la den vri seg i feil retning for å forhindre skade på viften. Hvis du vil bruke hermetikk for å rengjøre viften, må du stoppe viften fra å snurre ved å holde den nede.

CPU kjøleribbe og laptop vifte
Bildekreditt: Jiri Pavlik via Shutterstock.com

Deretter kan du rengjøre eksosporten ved å suge ut luft med en støvsuger. Eksosporten sitter vanligvis på siden av den bærbare datamaskinen. Det er åpningen som blåser ut varm luft.

Inntaksgrillene er små åpninger som lar luft suges inn i den bærbare datamaskinen av de roterende viftene. De kan sitte på sidene eller på bunnen av den bærbare PC-en. For å tømme inntaksgrillene, spray dem med hermetikkluft.

Endelig kan du bruke nytt termisk fett på grensesnittet mellom CPU og kjøleribben. Les igjen den bærbare datamaskinens manual eller produsent for å få instruksjoner om hvordan du demonterer disse komponentene.

Se vår guide for rensing av støv fra MacBook eller iMac Hvordan rengjøre støv fra MacBook eller iMac Hvordan rengjøre støv fra MacBook eller iMac Det er ikke like enkelt å rense støv fra en Mac som å rense støv fra en PC, men det er ikke umulig. Her er hva du trenger å vite. Les mer hvis det er maskinvaren du bruker. Videre har Inside My Laptop noen gode opplæringsprogrammer for hvordan du fikser den bærbare datamaskinen, inkludert hvordan du bruker termisk fett på datamaskinens prosessor.

2. Hold den bærbare datamaskinen på en hard og flat overflate

De fleste bærbare datamaskiner suger kjølig luft gjennom bunnen. Ujevne overflater, som et teppe, pute eller fanget, hindrer den bærbare datamaskinens luftstrøm. Deretter svekkes kjøling, varme bygger seg opp, bærbare datamaskinoverflater blir varme, temperaturen på sugd av kjølevæske øker, og til slutt overopphetes den bærbare datamaskinen.

Dette scenariet unngås enkelt ved å holde den bærbare datamaskinen på en hard og flat overflate. Du kan bruke noe så enkelt som et brett eller få en spesiell bærbar PC-holder eller et fangstativ. Vi har tidligere anbefalt bærbare skuffer.

Personlig bruker jeg et bambus bærbart skrivebord som det nedenfor for å surfe i sofaen:

Ej. Life Bambus bærbar seng Skrivebord Skuff Sammenleggbar seng Skrivebord Bord Frokost Servering Sengebrett med skuff Ej. Life Bambus bærbar seng Skrivebord Brett Sammenleggbar seng Skrivebord Bord Frokost Servering Sengebrett med skuff Kjøp nå på Amazon $ 35.11

3. Invester i en bærbar kjøler eller kjøleplate

Bærbar kjølere er ment å gi ekstra kjøling. Å få feil kjøler kan imidlertid faktisk gjøre problemet verre. Før du kjøper en kjøligere, må du forstå luftstrømmen inn og ut av den bærbare datamaskinen.

bærbar kjøleplate
Bildekreditt: Olga Popova via Shutterstock.com

Som nevnt ovenfor, suger de fleste bærbare datamaskiner luft for å kjøle seg fra bunnen. Dette er fornuftig fordi varm luft stiger oppover. En kjøligere som sitter under den bærbare datamaskinen og suger luft bort fra den, bidrar imidlertid ikke til avkjøling av den bærbare datamaskinen og fremskynder heller overoppheting.

Hvis den bærbare datamaskinen har inntaksgriller i bunnen, kjøper du en kjøligere som blåser kjølig luft oppover, dvs. inn på den bærbare datamaskinen. Du kan også få en passiv kjøler som ikke bruker strøm og bare tar opp varme.

Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad med 160 mm vifte (R9-NBC-XSLI-GP) Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad med 160mm fan (R9-NBC-XSLI-GP) Kjøp nå På Amazon 19, 98 dollar

Hvis du er hendig, kan du bygge din egen bærbare kjøler eller kjøleplate. Vi fant til og med en løsning som vil koste deg under fem dollar!

Hva er potensielle programvareløsninger?

Hvis ingen av maskinvarefikser resulterer i varige forbedringer, kan du også gå tilbake til programvarefikser som adresserer ytelsen og strømbruken til den bærbare datamaskinen. Å adressere overdreven varme med en programvarefiks betyr imidlertid at du gir opp ytelsen til fordel for å bevare maskinvaren.

Du kan enten redusere lysstyrken på skjermen eller redusere CPU-klokkehastigheten. I Windows gjøres underklokking eller undervolting i BIOS, men kan også kontrolleres gjennom programvareverktøy. Se vår undervolting guide Hvordan undervolting reduserer varmen og øker batteriets levetid Hvordan undervolting reduserer varmen og øker batteriets levetid. Tror du at mange datamaskiner og smarttelefoner kan kjøre kjøligere og bruker mindre strøm? Det finnes et triks, kalt undervolting, som kan øke CPU-effekten din med få ulemper. Hvis det utføres riktig, produserer enheter generelt ... Les mer for mer informasjon om denne prosedyren. Hvis du eier en MacBook, kan du prøve en av disse rettelsene MacBook Air Overoppheting? 5 ting du kan gjøre overoppheting av MacBook? 5 ting du kan gjøre Du tror kanskje at MacBook-enheten din overopphetes hvis den høres ut som en hårføner og føles som en grill. Her er noen ting du kan prøve når du ikke lenger tåler varmen. Les mer .

Beskytt den bærbare datamaskinen mot overoppheting

Selv om du har en enhet som ikke viser noen klar bevis for overoppheting, er det lurt å rengjøre ventilasjonsåpningene og viftene regelmessig for å forhindre at støv bygger seg opp. Og hvis du vil være ekstra forsiktig, plasser alltid den bærbare datamaskinen på en fast og jevn overflate.

Hvis du bruker en bærbar pute mens du surfer i sofaen, vil du ikke bare sikre en god luftstrøm, du vil også redusere mengden støv som kommer inn og blokkerer ventilasjonsåpninger og vifter. Og hvis du tror du trenger et nytt kjølesystem til din PC. De 6 beste kjølesystemene til PCen De 6 beste kjølesystemene til PCen din. Vil du forbedre ytelsen til PCen din? Start med kjølesystemet. Her er de beste kjøleløsningene for din PC. Les mer, sjekk ut listen over de beste.

Nå som du vet hvordan du betjener den bærbare datamaskinen din for å forbedre kjøling og redusere overoppheting, hva med å pleie de andre enhetene dine? Er din Android-telefon overopphetet Hvorfor Android-telefonen overopphetes, og hvordan du kan stoppe den Hvorfor Android-telefonen overopphetes, og hvordan du kan stoppe den? Er Android-telefonen din overopphetet? Vi viser deg hvorfor telefonen blir varm, hvordan du kjøler den ned og forhindrer at den varmes opp igjen. Les mer ? La oss vise deg hvordan du kan fikse det også.

Bildekreditt: alphaspirit / Shutterstock

Utforsk mer om: Bærbar datamaskin, overoppheting, teknisk support.