Hvordan sammenligner Flathub og Snap Store når du vil laste ned Linux-apper?  Vi pit dem mot hverandre for å finne ut av det.

Flathub vs. Snap Store: De beste nettstedene for nedlasting av Linux-apper

Annonse Å laste ned apper for Linux er ikke lenger utfordringen det en gang var. Borte er dagene da du måtte vite hvordan du bygger fra kildefiler for et hvilket som helst program som ikke var tilgjengelig i din Linux-distribusjons appbutikk eller pakkehåndtering. Takket være Flathub og Snap Store er slike apper nå enkle å finne og installere. Men

Annonse

Å laste ned apper for Linux er ikke lenger utfordringen det en gang var. Borte er dagene da du måtte vite hvordan du bygger fra kildefiler for et hvilket som helst program som ikke var tilgjengelig i din Linux-distribusjons appbutikk eller pakkehåndtering.

Takket være Flathub og Snap Store er slike apper nå enkle å finne og installere. Men hvordan sammenligner disse nettstedene?

Hva er Flatpak og snap-filer?

Flathub og Snap Store er to nettsteder som har vokst rundt to separate universelle pakkeformater for Linux: Flakpaks og snapper Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, Hva er forskjellen? Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, hva er forskjellen? Linux-distribuer distribuerer apper i mange formater. I mange år har de to mest populære .debs og .rpms, men dette kan begynne å endre seg med Ubuntu Snap-pakker og Red Hat's Flatpak. Les mer .

Tanken bak begge formatene er å gi en måte å distribuere apper på Linux som fungerer uavhengig av hvilken distribusjon du bruker. Disse formatene tilbyr også sikkerhetsforbedringer. Begge kan isolere apper fra hverandre, slik at et grovt programvare ikke får tilgang til bilder eller passord du har åpnet andre steder på skrivebordet ditt.

Flatpak er sterkt integrert i skrivebordsmiljøet GNOME, men det fungerer fortsatt med andre. Flere Linux-distribusjoner har omfavnet Flatpak som deres foretrukne universelle pakkeformat. Flatpaks er et samfunnsprosjekt, selv om private selskaper Red Hat og Endless har finansiert mye av utviklingen.

Snap er et filformat som kommer fra Canonical, selskapet bak Ubuntu Linux-distribusjonen. I motsetning til Flatpaks var snaps opprinnelig ment for servere. Mens snaps jobber med forskjellige Linux-distribusjoner, er de overveldende babyen til Canonical. Likevel med så mange mennesker som bruker Ubuntu sammenlignet med andre distroser, er ikke Snap Store kort. Til slutt kan formatet se større adopsjon basert på den rene populariteten til Ubuntu alene.

Hvordan sammenligner Flathub og Snap Store?

Flathub-nettstedets hjemmeside

Samlet gir Flathub og Snap Store en måte å få mange av de store desktop-appene du måtte ønske for Linux. Hvis du bruker en distro som støtter både Flatpak og snap-filer (som de vanligste distrosene gjør), kan du nyte det beste fra begge verdener.

Flathub har mer en gratis og åpen kildekode-stemning. Du får det vesentlige og lite annet. I kontrast føles Snap Store som en mer kommersiell opplevelse. Canonicals kreasjoner ser og føles mye mer enterprise enn i Ubuntu sine tidlige dager.

Men de visuelle forskjellene er hovedsakelig kosmetiske. Du navigerer i begge online app-sentre på omtrent samme måte, og hver enkelt kan du begynne å installere en app ved å klikke på en knapp i nettleseren.

Nextcloud-appen er åpen i Snap Store

Selv om det er lett å tenke på Flathub og Snap Store som appbutikker, inneholder ingen av dem noen betalt programvare. Enten du laster ned åpen kildekode eller proprietær programvare, slipper du å betale noen for privilegiet.

La oss nå dykke inn på disse to nettstedene og utvide hvordan de er forskjellige.

1. Oppsett

App-kategorier på Flathub-hjemmesiden

Flathub tilbyr en ren og minimal opplevelse. Grensesnittet føles som en nettversjon av GNOME-programvare. Flathub ordner apper i et rutenett og sorterer dem i omtrent de samme kategoriene du ser i Linux-appstartere.

Snap Store's layout er funksjonelt lik, men opplevelsen føles mer bedrift. Det er mer rot over toppen der Canonical har plassert lenker til utviklerressurser, noe som gjør at nettstedet i utgangspunktet føler seg mer rettet mot appprodusenter. Du ser også litt mer salg snakke når Canonical hypes opp antall snaps, brukertallet og antall støttede distros.

Snap Store sin hjemmeside

Både Flathub og Snap Store viser apper i grupper. Flathub inneholder noen få kategorier på hjemmesiden sin, mens Snap Store gir mange for deg å bla gjennom før du dykker dypere inn på nettstedet.

2. Oppdage apper

Snap Store som viser apper for sosiale medier

App-kategoriene til Snap Store er kuratert, noe som gjør det lettere å bla gjennom og oppdage ny programvare. Spesielt går kategoriene utover hva en utvikler kan legge i metadataene til en app. Du finner seksjoner som Sosial, Server og sky, Sikkerhet, Enheter og IoT, og Kunst og design . Canonicals appkurering gjør det lettere å finne appene som er tilgjengelige.

Snap Store leverer også bedre søkeresultater. Å skrive “foto” i søkefeltet i Snap Store gir omtrent 40 apper. Å gjøre det samme på Flathub bringer under 10 år. Likevel er det ikke representativt for appene som er tilgjengelige. Darktable RAW-bildeditoren er tilgjengelig i begge butikkene, men mens den dukket opp i Snap Store's søk, dukket den ikke opp i Flathubs.

3. Tilgjengelighet av apper

Et søk etter e-postapper i Snap Store

Det ser ut til at Snap Store har et større utvalg av apper. Canonical hevder å ha tusenvis. Til sammenligning viser Flathub litt over 600 (selv om det er verdt å påpeke at Flathub ikke er den eneste kilden til Flakpaks, i motsetning til snaps).

Om Snap Store har flere apper du ønsker, avhenger av hva du passer på. Canonical's butikk har større støtte fra selskaper som er villige til å bringe proprietær programvare til Linux. Flathub har mer adopsjon i det frie og open source samfunnet.

Hvis du leter etter en eBokleser for GNOME, kan du finne både GNOME Books og Foliate i Flathub, men ingen av dem vises i Snap Store i skrivende stund. Det samme er Bookworm-appen laget for elementært OS. I mellomtiden har Snap Store de egenutviklede e-postklientene Hiri og Mailspring, pluss kommunikasjonsappen Flock team. Ingen av disse tre er på Flathub.

4. Distro Support

Linux-distros med Flathub-støtte

Flathub støtter for øyeblikket 21 distrikter. Snap Store støtter 41. Men støttespørsmålet er mer nyansert enn om du kan installere Flatpaks eller snaps på Linux-distroen din. Et potensielt mer talende spørsmål er hvilket format distroen din omfavner aktivt. Ubuntu handler tydeligvis om Snaps.

Fedora er distro som kaster mest vekt bak Flatpaks, men det er ikke alene. elementær OS har valgt Flatpak som formatet det vil distribuere i AppCenter. Purism, selskapet bak PureOS, bruker Flatpaks på sin Librem 5-telefon. Dette påvirker om det er mer sannsynlig at apper laget for disse distriktene vises på Flathub eller i Snap Store.

Distros er i stand til å være vert for sine egne Flatpak-lagringsplasser, noe som er en stor grunn til at visse distroser har valgt å støtte formatet. I kontrast er Snaps hardkodet for å komme fra Canonical-servere. Denne typen sentralisering lar mange gratis programvareutviklere føle seg ukomfortable. Ja, Canonical er vert for tjenesten ut av sin egen lommebok, men hvis den bestemmer seg for å legge ned nettstedet, vil Snaps følge med den. Gitt Canonicals historie, er en slik mulighet ikke usannsynlig.

Hvilken Linux App Store bør du bruke?

Ærlig talt, det er liten grunn til ikke å bruke begge deler. I motsetning til DEB- og RPM-formatene, kan du enkelt installere Flatpaks og snap-pakker på samme skrivebord. Selv om det ville være fint å ha ett universelt pakkeformat for gratis og åpen kildekode, er det ikke nødvendig. Hvis det er et par formater som begge sannsynligvis vil fungere på din PC, er det en mye bedre situasjon enn hva programvarehåndtering på Linux har vært i det siste.

Men hvis jeg personlig måtte velge en preferanse, foretrekker jeg Flathub. Jeg holder meg til libre-programvare, og mens begge butikkene markerer om en app har en gratis eller en proprietær lisens, har Canonical gjort en større innsats for å nå ut til proprietære apputviklere. Det hjelper definitivt folk å migrere over fra Windows eller macOS, men jeg gikk over for mange år siden, og jeg har for lengst akklimatisert meg til gratis alternativer. Du kan gjøre det samme ved å sjekke ut de beste gratis og open source-appene for Linux. Den beste Linux-programvaren og -appene. Den beste Linux-programvaren og -appene Enten du er ny på Linux eller du er en erfaren bruker, her er den beste Linux-programvaren. og apper du bør bruke i dag. Les mer .

Utforsk mer om: Installer programvare, Linux.