Dette er en alder av feilinformasjon og falske nyheter.  Her er de beste objektive fakta-sjekkende nettstedene slik at du kan finne sannheten.

De 8 beste fakta-sjekkende nettstedene for å finne uoverforent sannhet

Annonse Med bevisste feilinformasjonskampanjer og fortsatt utbredelse av falske nyheter, er faktasjekking nettsteder nå viktigere enn noen gang. Så i den digitale æraen, hvor nyheter reiser raskt gjennom flere kanaler, hvordan sjekker du fakta? Her er fem av de beste fakta-sjekkende nettstedene, som Snopes og PolitiFact, slik at du kan finne sannheten. 1

Annonse

Med bevisste feilinformasjonskampanjer og fortsatt utbredelse av falske nyheter, er faktasjekking nettsteder nå viktigere enn noen gang.

Så i den digitale æraen, hvor nyheter reiser raskt gjennom flere kanaler, hvordan sjekker du fakta? Her er fem av de beste fakta-sjekkende nettstedene, som Snopes og PolitiFact, slik at du kan finne sannheten.

1. Media Bias / FactCheck (MBFC News)

medias skjevhet faktasjekk nettstedet

Hvis du lurte på hvem som er der for å sjekke faktasjekker, ville det være MBFC. Fra Palmer Report til Breitbart og til og med nettleserutvidelser som Newsguard, rangerer MBFC dem alle.

Nettstedet er en ressurs med skjevhetsvurdering, med flere falske nyheter som sjekker apper 5 smarte nyhetsapper som hjelper deg å unngå falske nyheter med mer pålitelige rapporter 5 smarte nyhetsapper som hjelper deg å unngå falske nyheter med mer pålitelige rapporter Vil du slippe unna falske nyheter? Du kan bruke disse smarte appene for å få faktsjekkede og nøytrale nyheter i stedet. Les mer og utvidelser som integrerer disse rangeringene i sine egne systemer. Nettstedets omdømme betyr at det lenge har vært en ressurs internettbrukere kan besøke for å sjekke skjevheten på sine favorittnettsted.

MBFC inkluderer ikke bare rapporter om skjevheten til kjente fakta-sjekkende nettsteder som Snopes og PolitiFact, men publiserer også en daglig kildeskråningskontroll. Faktorer som de vurderer inkluderer innkjøp, partisk ordlyd, historivalg og politisk tilknytning.

Nettstedet analyserer skjevheter, åpenhet angående finansieringskilder, pressefrihet i hjemlandet og nettstedets historiske rapportering om fakta. Mislykkede faktasjekker og forekomster av partisk språk flagges i sammendraget av hvert nettsted.

Endelig har MBFC også omfattende lister over nyhetskilder med forskjellige skjevheter (høyre, ekstrem, venstre osv.). Dette inkluderer lister over nettsteder som er kjent for konspirasjoner, pseudovitenskap og tvilsomme kilder. Dette hjelper brukerne å vite hvilke rapporter de skal ta med en klype salt.

Vi har også inkludert MBFC News-skjevhetsvurderingen på hvert av faktasjekkingens nettsteder på denne listen, unntatt alle nettsteder som har blitt flagget som inkludert skjevheter.

2. Snopes

snopes pålitelig faktasjekking nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

Er Snopes partiske? I følge MBFC, så vel som andre faktasjekking nettsteder, er svaret nei.

Snopes startet som et nettsted som hovedsakelig omhandlet urbane legender, myter, vanlige misoppfatninger, rykter og konspirasjonsteorier Topp 9 konspirasjonsnettsteder Topp 9 konspirasjonsnettsteder Konspirasjoner nekter å dø bort selv i denne tiden. Her er de beste konspirasjonsforum og konspirasjonsnettsteder der ute. Les mer . Imidlertid har den utvidet til å omfatte generell faktakontroll av viral feilinformasjon, inkludert politiske uttalelser.

Snopes er blitt beskyldt for å ha mottatt midler fra den liberale milliardæren George Soros. Imidlertid gir Snopes avsløringsside et sammendrag av nettstedets årlige utgifter og inntekter. Inntektene er delt mellom GoFundMe-kampanjen, reklame, dets faktasjekkesamarbeid på Facebook, leserinnskudd og finansiering av aksjonærer.

Nettstedet sier videre:

"Vi godtar ikke politisk reklame, og aksepterer heller ikke noen annen form for finansiering fra politiske partier, politiske kampanjer eller politiske talsmannsgrupper. Vi godtar bidrag direkte fra leserne våre og fra organisasjoner som ikke er partnere for å videreføre vårt oppdrag. Kilden til et enkelt bidrag vi mottar over $ 10.000 eller som utgjør mer enn 5% av vår totale årlige inntekt, vil bli offentliggjort. "

I mellomtiden har FactCheck.org lagt vekt på Snopes; å si at det er en pålitelig kilde og ofte sitere nettstedet i sine egne fakta-sjekkende artikler.

3. PolitiFact

politifact sjekk nyheter nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

PolitiFact er et ikke-partisansk faktasjekking nettsted som fokuserer på politiske påstander fremsatt i USA. Dette inkluderer uttalelser fra politikere, politiske emner som innvandring og generelle politiske nyheter. En global utgave av nettstedet tar for seg historier fra andre deler av verden.

PolitiFact er et Pulitzer-prisvinnende nettsted og ble anskaffet av Poynter Institute i 2018 - en gjenspeiling av nettstedets forpliktelse til sannferdig journalistikk.

Nettstedet har noen få unike elementer som gjør at det skiller seg ut fra andre nettsteder for faktasjekking. For det første er det Truth-o-Meter, som vurderer nivået av sannhet i en uttalelse. Denne skalaen inkluderer nivåer som sant, halvt sant, for det meste usant, og til og med en “bukser i brann” -vurderingen helt til slutt på måleren. Nettstedet har til og med en tilknyttet app kalt PolitiTruth som har som mål å teste din politiske kunnskap og mottakelighet for falske nyheter.

MBFC fortsetter å rangere PolitiFact som et av de mest pålitelige, sannferdig faktasjekking nettstedene der ute.

4. FactCheck.org

factcheck org nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

FactCheck.org er ikke bare et fakta-sjekkende nettsted med en etablert historie med journalistisk strenghet, men den samarbeider også med Facebook for å bekjempe virale falske nyheter.

FactCheck er et nettsted som ikke er partisinsk, og som hovedsakelig fokuserer på amerikansk politikk. Det er også et non-profit prosjekt - noe som betyr at det fokuserer på informasjon, ikke jakten på profitt.

Ikke bare debuterer nettstedet regelmessige påstander fra politikere og virale falske nyheter, men det lar også brukere sende inn egne spørsmål til nettstedet.

5. TruthOrFiction.com

fakta sjekk nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

TruthOrFiction.com er et av de lengstlevende faktasjekking nettstedene der ute. Mens den opprinnelig fokuserte på å se på internetthus og rykter, har den utvidet sitt spekter til å omfatte generelle falske nyheter også. Dette inkluderer politiske historier og viralt innhold.

Nettstedet gir historier forskjellige rangeringer for å gjenspeile deres pålitelighet. Disse inkluderer rangeringer som sant, fiksjon, ukjent, dekontekstualisert eller variasjoner derav. Analysene av rykter eller historier ser på opprinnelsen til disse historiene, enten det er elementer av sannhet, og hvor historier kan ha kommet på villspor (for eksempel dekontekstualisering av sannhet).

6. Lead Stories

føre historier sjekk fakta nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

Lead Stories er et mindre kjent nettsted som hjelper brukere med å sjekke informasjon. Nettstedet avdekker falske nyheter på tvers av forskjellige slag, inkludert underholdning, tech, politikk og internasjonale nyheter.

Nettstedet bruker også Trendolizer-søkemotoren for å overvåke trendinnhold - ved å bruke disse resultatene for å identifisere falske nyheter. Avhengig av visse kriterier, vil nettstedet deretter avkrefte eventuelle trøkk eller falsk informasjon ved hjelp av objektive kilder.

Generelt sett vil vi prioritere historier som er mest populære eller som er veldig nye og som får raskest trekkraft. Noen ganger kan vi også takle en historie som har blitt debunked av et annet nettsted allerede hvis vi har mer / bedre informasjon. Og hvis vi mottar et tips fra en leser eller ser en åpenbar bløffe som gjør runder på sosiale medier, kan vi også bestemme oss for å sjekke og / eller avkreve den hvis den oppfyller ovennevnte kriterier, ”forklarer Lead Stories i metodikken deres.

Nettstedet samarbeider også med Facebook som en del av det sosiale nettverkets innsats for å bekjempe falske nyheter.

7. Hoax Slayer

hoaxslayer nettsted for å sjekke sannheten

MBFC News Rating: Minst partisk

Hoax Slayer er et annet pålitelig nettsted som du kan bruke til å sjekke ut de nyeste online hoaxene. Den fokuserer først og fremst på den type smaksprøver og feilinformasjon som deles på sosiale medier, for eksempel Facebook-svindel, virale retningslinjer for personvern, phishing-svindel og rykter om sosiale nettverk.

Nettstedet holder seg for det meste borte fra faktasjekking av politikere, med tanke på at det er en rekke andre nettsteder som allerede gjør dette. Imidlertid feller det visse falske nyheter med en politisk agenda. Et eksempel inkluderer avkrysning av en WhatsApp-melding som hevdet at en tavle i Zimbabwe hevdet at hvite mennesker kan bli drept i Sør-Afrika uten konsekvens, og oppfordret folk til å komme i kontakt med Sør-Afrikas regjeringsparti for å se hvordan.

Hoax Slayer er også et mye mindre nettsted enn andre på denne listen, eid og drevet av australske Brett M. Christensen. Til tross for dette har nettstedet en fantastisk vurdering fra MBFC for sin faktiske rapportering og nøytralitet.

8. FullFact.org

fullfact uk faktasjekking nettsted

MBFC News Rating: Minst partisk

Hvis du leter etter et britisk-basert faktasjekking nettsted, anses Full Fact som en pålitelig kilde og er godkjent av MBFC. Nettstedet er en fakta-sjekkende veldedighet, med et mangfoldig spekter av finansiering og åpenhet rundt inntekt. De sørger til og med for at deres styre kommer fra forskjellige sider av det politiske spekteret.

Full Fact går også lenger enn faktskontroller og gir til og med en faktasjekking verktøysett. Nettstedet krever også korreksjoner fra utgivere når de publiserer feil eller misvisende informasjon.

Faktsjekking av nettsteder med skjevhet?

Det er noen få populære faktasjekking nettsteder som får høye rangeringer for faktarapportering, men som ikke kvalifiserer til denne listen på grunn av å ha en partisk poengsum på MBFC.

Noen få av disse nettstedene inkluderer:

  • Fact Checker av Washington Pos: Venstre-sentrum skjevhet
  • CheckYourFact: Bias i høyre sentrum
  • FactMyth.com: Venstresenter-skjevhet
  • Zebra Fact Check: Bias i høyre sentrum
  • ExposingTruth.com: Venstresenter-skjevhet

Disse skjevhetene kommer fra fokuspunktet for faktasjekker (for eksempel faktasjekking av høyre mer enn venstre), eller fra en og annen bruk av lastede ord for å svaie lesere. Selv om disse nettstedene vanligvis bruker pålitelige kilder, indikerer deres fokus et visst nivå av skjevhet.

Slik gjør du din egen faktsjekk

Mens faktasjekking nettsteder vil hjelpe deg å debunk myter og falske nyheter, bør du også ta sikte på å forbedre dine egne ferdigheter til å oppdage falske nyheter. Dette vil hjelpe deg å finne ut de beste måtene å undersøke temaer på, unngå bekreftelsesskjevhet og lære hvilke nettsteder som ikke er troverdige kilder.

Ta en titt på guiden vår om hvordan du kan unngå falske nyheter. Slik unngår du raskt falske nyheter under en krise som bretter seg. Slik unngår du raskt falske nyheter under en krise som bretter seg ut Neste gang det er en krise, ikke fall for noen sprøyterarkoman. Kutt gjennom sosiale svindelene og løgnene for å finne sannheten med disse tipsene. Les mer for tips om å oppdage feilinformasjon.

Utforsk mer om: Fake News, .