Hva er oppskalering?  Hvordan virker det?  Er det alt det er sprukket opp til å være?  Her er alt du trenger å vite.

Hva er oppskalering? Hvordan virker det? Er det verdt det?

Annonse Du oppgraderer hjemmeunderholdningssystemet eller dataskjermen. Men du blir bombardert med meningsløs sjargong. En av dem er “oppskalering”. Hva er 4K UHD-oppskalering? Hvordan virker det? Og trenger du en spesiell skjerm eller Blu-ray-spiller for å gjøre det? Her er alt du trenger å vite. Hva er

Annonse

Du oppgraderer hjemmeunderholdningssystemet eller dataskjermen. Men du blir bombardert med meningsløs sjargong. En av dem er “oppskalering”.

Hva er 4K UHD-oppskalering? Hvordan virker det? Og trenger du en spesiell skjerm eller Blu-ray-spiller for å gjøre det? Her er alt du trenger å vite.

Hva er oppskalering?

Oppskalering konverterer materiale med lav oppløsning (oftest video eller bilder) til en høyere definisjon. Det er absolutt ikke noe nytt: oppskalering skjer når du sender ut DVD-opptak til Full HD-fjernsynet.

Det er fire primære oppløsninger du trenger å vite før du kjøper din neste TV:

  • HD: 1280 × 720
  • Full HD: 1920 × 1080
  • Ultra HD / 4K: 3840 × 2160
  • Ultra HD / 8K: 7620 × 4380

Imidlertid er det bare de tre første som er mye brukt. 8K-TV er enorme og tok aldri markedet med storm. De ser fantastiske ut, men prisene er tilsvarende utrolige. De fleste anser 4K som den beste kvaliteten som er tilgjengelig for ditt hjem.

Merk: Det er en forskjell mellom Ultra HD (UHD) og 4K - men for alle formål påvirker ikke disse forskjellene vanlige husholdningskonsumenter. Deres forskjeller er vanligvis bare bemerkelsesverdige for de som er i videoproduksjon.

forskjeller mellom 4k UHD HD 1080p piksler DVD VCD-sideforhold
Bildekreditt: Wikimedia Commons.

Oppskalering produserer video som bruker skjermens maksimale sideforhold, selv når du spiller av en video med lavere oppløsning.

De fleste flatskjerm-TV-er har en oppløsning på 1920 x 1080 p, noe som resulterer i 2.073.600 piksler totalt - det er 1.920 på tvers, multiplisert med 1.080 rader med piksler. En 1280 × 720 HD-film bruker ikke alle tilgjengelige piksler; den bruker bare 921 600 av dem. Det er et enormt underskudd. En enhet som støtter oppskalering, og deretter "fyller ut feltene", og strekker bildet effektivt over hele skjermen.

Det gjør det ved hjelp av en interpolasjonsalgoritme. Dette gir nye data ved å trekke ut fra kjente elementer; den forteller “blanke” piksler hva de skal gjøre basert på hva de rundt det viser, og deretter duplisere innholdet.

Dette høres ikke ut som en rettferdig tolkning av en film. For å motvirke dette bruker mange produsenter skarphet programvare for å markedsføre produktene sine, og reduserer dermed pixelering eller mykgjøring. Kontraster blir ofte tuklet med for å få et bilde til å se mer levende ut.

Bør du kjøpe en Upscaling Blu-ray Player eller 4K TV?

Oppskalering kan håndteres av enten din TV eller en kompatibel enhet, dvs. en Blu-ray-spiller. PlayStation 4s upscaler er spesielt imponerende også.

Naturligvis er Blu-ray-spillere det billigere alternativet. De er vanligvis under $ 200, mens en 4K-TV kan koste mye mer.

Det er nok å si at enhver tilkoblet enhet kan bare oppskalere til maksimal oppløsning på skjermen. Det nytter ikke å kjøpe en Blu-ray-spiller som kan skryte av 4K-funksjoner hvis du bare har en Full HD-skjerm.

De fleste oppskalering implementeres faktisk av TV-en din. Ikke la deg lure av en spiller som kan skryte av overlegen oppskalering. Til slutt er TV-en din den begrensende faktoren.

Marvel-plater Avengers UltraHD HD

TV-en din vil være ansvarlig for å ta dette spranget til høyere definisjon. Det gjør dette med alle signaler, enten du ser på en DVD, Blu-ray, vanlige TV-kanaler eller gjennom en strømmetjeneste. Selv om en Blu-ray-spiller er i stand til å oppskalere til en imponerende 4K, hvis TV-en ikke støtter dette, vil du ganske enkelt få den høyeste oppløsningen som settet ditt er begrenset til (ofte 1080p HD).

Du lurer sikkert på om 4K-TVer automatisk oppskalere. Hvis de ikke gjorde det, ville bilder med lavere oppløsning vises små på en stor skjerm, sannsynligvis omgitt av en stor svart kant. Imidlertid vil kvaliteten på videooppløsningsskalaen som er inkludert avhenge av hvor dyr skjermen er.

Den beste 4K-oppskaleren kommer til topps i rekken. Du får det du betaler for. Men det er et anstendig medium som skal nås. Det billigste alternativet er ikke nødvendigvis det verste; omvendt, den dyrere vil heller ikke være den beste.

Hvilket er bedre: Oppskalering eller “ekte 4K”?

Er det forskjell mellom innhold filmet i 4K og innhold oppskalert til 4K? Absolutt. Det siste vil alltid være dårligere.

Oppskalering - noen ganger kjent som upconversion - innebærer presisjon. Men det kan ikke legge til flere detaljer enn det som allerede er til stede. Det er en utdannet gjetning laget av enheten din. Derfor er ikke røntgenstrålene meningsløse. De gir deg den nærmeste definisjonen på kino uten en 4K Ultra HD-TV (som har 3840x2160p); så ja, kvalitet avhenger også naturlig av utstyret som brukes.

4K er det de fleste filmer er filmet i. Det betyr ikke at du vil kunne glede deg over klassikere på UHD.

Tidligere styreleder for SMPTE arbeidsgruppe for profesjonelle og studiomonitorer, Joe Kane sier at dette har vært vanlig praksis i minst to tiår:

“Så mye som vi har produsert i 4K-formatet, lagret vi det ikke fordi ingen trodde vi skulle bruke det! Vi ville skyte inn legitime 4096 × 2160, produsere i 4K men deretter arkivere i 2K. ”

For å se ekte 4K-filmer trenger du en 4K-TV, UHD Blu-ray-spiller og en HDMI-kabel (ideelt sett HDMI 2.0). 4K-plater er dyrere enn vanlig Blu-stråler, men kommer ofte med en HD-versjon. Hvis du fremtidssikrer samlingen din, er dette et godt alternativ.

Hva er ulempene med 4K Upscaling?

Oppskalering høres ut som om du får 4K videokvalitet fra 1080p video. Det er ikke det det er. Det er langt fra perfekt. Det er grunnen til at det ville være problemer med teknologi som tvinger et bilde til å duplisere pikslene for å skape en rettferdig estimering av en høyere oppløsning.

Hovedproblemet med oppskalering er muligheten for visuelle artefakter, i økende grad et problem med raske videoer. Selv om noe materiale kan virke strukket, er en av de største problemene den ringende idiosynkrasien, som fremstår som et "spøkelse" eller ytterligere omriss rundt gjenstander.

Uklaring og forvrengning av noe slag vil være mest synlig jo nærmere du er TV-en eller skjermen.

Faktisk kan oppskalering virke mot seg selv. I et forsøk på å få en høyere oppløsning, kan eldre program virke mindre skarpe når de er strukket utover grensene de opprinnelig var ment å bli sett på.

Bedre oppløsninger vil alltid være ønskelig på stasjonære datamaskiner. Det er grunnen til at 4K dataskjermer også oppskalerer inngang til hele oppløsningen 3840x2160p. Likevel er det ingen av oss som bruker PCer eller bærbare datamaskiner for å bare spille av film, og bivirkningen av en 4K-skjerm er en veldig blandet ytelse. Ikoner for eksempel vises latterlig små.

Kort sagt, 4K dataskjermer er ikke verdt det akkurat nå. Hvis du vil spille et spill i all sin detaljerte prakt, trenger du en alvorlig god grafikkbehandlingsenhet (GPU). Hva er forskjellen mellom en APU, en CPU og en GPU? Hva er forskjellen mellom en APU, en CPU og en GPU? I løpet av de siste fem eller flere årene har det vært en rekke forskjellige begrep som kretset rundt for å beskrive maskinvare. Noen av disse begrepene inkluderer, men er ikke begrenset til APU, CPU og GPU. Men ... Les mer, noe som kan vise seg dyrt!

Er oppskalering verdt det?

Ikke alltid. Noen ganger vil eldre innhold være uskarpere enn beregnet. Ikke desto mindre ble mange filmer filmet i høyere oppløsning og bare lagret i 1080p. Det betyr at informasjonen opprinnelig ble fanget på film. Oppskalering gjenoppretter den ikke. Oppskalering gir bare data basert på omgivende piksler.

Hvis du sitter på en fornuftig avstand fra fjernsynet, vil oppskalerte filmer fremstå tydeligere.

Oppskalering fra en Blu-ray-spiller er et flott alternativ hvis du fremdeles elsker din omfattende DVD-samling; TV-en din er imidlertid den begrensende faktoren. Hvis det ikke er en UHD-TV, får du ikke UHD-innhold - så ikke la deg lure av showroom-triks Kjøpe en ny TV eller PC? Unngå showroom-triks som koster deg penger ved å kjøpe en ny TV eller PC? Unngå showroom-triks som koster deg penger I løpet av årene har jeg blitt mer og mer motstandsdyktig mot deres taktikk og tilnærminger, hovedsakelig takket være, tror jeg, for erkjennelsen av at de ikke har vært helt ærlige mot meg. Les mer som får skjermene til å se bedre ut enn de vil hjemme.

Utforsk mer om: 4K, Blu-ray, Computer Monitor, Hjemmekino, TV.