5 Informasjonsnettsteder fulle av deklassifiserte dokumenter og hemmeligheter
Annonse
Dette er en tid hvor regjeringer over hele verden blir mer hemmelighetsfull og vanskelig å stole på. Så det største verktøyet den vanlige mannen kan ha, er hans frihet til å kreve informasjon. Litt av det kan komme fra avklassifiserte dokumenter og ikke-redigerte filer. Og noen fra FOIA.
Lekkasjer fra varslere og informanter fører ofte til ødeleggende eksponeringer som med WikiLeaks. Men mer og mer skjult informasjon kommer på overflate gjennom vanlige mennesker og aktivister. Trailblazers utnytter FOIA (Freedom of Information Act) i USA og dets ekvivalenter i andre land.
Disse portalene viser hvordan de tvinger endringer og påvirker, og gir deg til og med kraften og retningslinjene til å grave ut data selv.
1. FBI og CIA Vaults (Web): Offisielle deklassifiserte dokumenter
Alle vil vite hva som skjer ved to av de mest hemmelighetsfulle myndighetene: Federal Bureau of Investigations (FBI) og Central Intelligence Agency (CIA) . Vel, du vil gjerne vite at de har dedikerte portaler for avklassifiserte dokumenter.
FBI Vault er det offisielle biblioteket som ble dannet på grunn av FOIA. Den rommer over 6 700 skannede dokumenter.
Hver nye fil som blir gitt ut blir lagt til dette hvelvet. Du kan søke i databasen ved hjelp av optisk tegngjenkjenning (men det fungerer ikke alltid bra). Du kan også bla gjennom det alfabetisk. Gå gjennom kategoriene om krig, kriminalitet, domstoler, uforklarlige fenomener, etterretning og terrorisme, borgerrettigheter, etc.
CIA lesesal er et lignende bibliotek med alle poster utgitt under FOIA.
Dette depotet er like velfylt som FBI, men jeg vil tørre å si at det er litt mer underholdende. CIA har noen "største hits" for deg å bla gjennom. Under Ofte forespurte poster vil du finne de 11 beste CIA-filene publikum ønsker å lese, fra UFO-er til spioner. Og den avklassifiserer frivillig visse poster, for eksempel filer under den sjuårige argentinske krigen, under Historical Collections.
2. Nasjonalt sikkerhetsarkiv (nettet): Kongen av FOIA ber om
I 1985 dannet journalister og lærde ved George Washington University det non-profit National Security Archive som sin egen vakthund for regjeringshemmelighet. Verdens største ikke-statlige samling av deklassifiserte amerikanske dokumenter er et resultat av over 30 år med FOIA-forespørsler.
Arkivene gjør en utmerket jobb med å forklare hva du leser. Personalet setter sammen detaljerte artikler som sammenstiller forskjellige deklassifiserte dokumenter. Underavsnitt som Cyber Vault og Nuclear Vault vil hjelpe deg med å begrense ressursene med et enormt antall avklassifiserte dokumenter.
Gå til det virtuelle lesesalen for å bla gjennom eller søke gjennom alle dokumentene som er publisert av National Security Archive, og til og med en YouTube-kanal for noen av videoene den har fått. Det er også retningslinjer for hvordan du sender inn FOIA-forespørsler, men hvis du er interessert i å være en del av denne bevegelsen, kan du sjekke ut Muck Rock nedenfor.
3. The Black Vault (Web): UFO-er og andre hemmelige filer
Ingen artikkel om FOIA-forespørsler ville være fullstendig uten å nevne Black Vault. Grunnleggeren, John Greenwald, har sendt inn forespørsler siden han var 15 år og deler alle filene på nettstedet hans.
The Black Vault har blitt internettets virtuelle lagerhus for alle slags dokumenter utgitt av forskjellige armer fra den amerikanske regjeringen, med fokus på UFO-er og uforklarlig aktivitet. Nettstedet er delt inn i seksjoner for UFO-er, regjering, historie, militær / forsvar, etterretning, vitenskap, frynser og krigstid. Forumene er vert for et aktivt samfunn med likesinnede som ønsker å finne ut hva som er der ute.
UFO-dekning får mest oppmerksomhet, med seksjoner om å oppdage rare fly, fremmede møter, romavvik og kryptozoologi. Før du håner på det, husk at Greenwald har hundrevis av deklassifiserte regjeringsdokumenter som han baserer dette på. Faktisk er det også et avsnitt om avkjøring av flekker. Det er en metode for galskapen her.
4. Mark Curtis (Web): Storbritannias utenrikspolitikk og verdenspåvirkning
Hva John Greenwald er for UFO-er i Amerika, er Mark Curtis for utenrikspolitikk i Storbritannia. Den britiske regjeringen har vært en av de mest innflytelsesrike kreftene i utformingen av 1900-tallet. Curtis analyserer sin utenrikspolitikk gjennom originaldokumenter og avskrifter fra National Archive.
Filene er delt opp etter land eller region, samt temaer som sensur, atomvåpen, tortur og etterretning. Hvis du bare fikk dokumentene, ville det selvfølgelig være ganske ubrukelig for en lekmann. Men Curtis legger til referanselinker fra nyhetsbyråer som angår dokumentene, og gir sårt tiltrengt kontekst til politikken.
Bort fra siden Avklassifisert har hovednettstedet artikler av Curtis, der han gifter seg med sin kunnskap om utenrikspolitisk historie med aktuelle nyheter for å gi innsikt i hva som skjer i verden. Hvis du liker analysen hans, sjekk ut en av de fem bøkene han skrev.
5. Muck Rock (Web): Arkiver, del og analyser FOIA-forespørsler
Vil du begynne å sende inn FOIA-forespørsler om offentlige poster, spore fremdriften eller avslaget, og finne ut hvordan du kan analysere dem for å avsløre misforståelser og hemmeligheter? Kom innom Muck Rock, et sted for all den veiledningen du trenger.
Muck Rock har alt du trenger for å arkivere forespørsler, og lærer deg verktøyene i handelen for total åpenhet. Nettstedet har også noen få erfarne journalister ved roret og forfattere og analytikere som går gjennom de utgitte filene for å finne nyhetsverdige elementer i dem. Du kan til og med bidra og være en del av gjennomsiktighetsbevegelsen ved å dedikere kunnskapen din, lokal kompetanse eller midler.
Muck Rock gir også ut en ukentlig runde av nyheter muliggjort av FOIA-forespørsler. Det kommer ikke til å bli jordbrudd, men det er hjertelig å se hvilken innvirkning gjennomsiktighet kan ha på grasrotnivå. Det er det første trinnet som skal endres.
Going Beyond FOIA
Det er mange andre nettsteder og aktivister som stoler på FOIA-forespørsler. Men for å få hemmelighetene, må du ofte stole på varslere. Det er renegader som Wikileaks, og det er journalistiske organisasjoner som ICIJ, som ga ut Panama Papers.
Til slutt er det du leter etter åpenhet og pålitelige kilder som ikke skjuler eller redigerer informasjon. I en verden hvor nyheter ofte blir kneblet og du er usikker på skjevheter i mediene, er det første trinnet å finne verdensnyttutsalg garantert fri for sensur Topp 5 Ufrivillige verdensnyhetskilder Gratis fra sensur Topp 5 Ikke partiske verdensnyheter Kilder som er gratis fra sensur Ikke partiske nyheter kilder er sjeldne, men de eksisterer. Vi har samlet en liste over de beste nyhetsnettstedene som er gratis fra sensur. Les mer .
Utforsk mer om: Kule webapper, nyheter, WikiLeaks.